Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vir se sprijateljuje s Dombovarom i Gornjom Dubravom

11.11.2010. 23:00
Vir se sprijateljuje s Dombovarom i Gornjom Dubravom


Dombovar nije najveći mađarski grad, ali je zato najveće želježničko čvorište i razvijeno turističko središte, rekao je Kapović
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović i njegovi suradnici danas će otputovati u mađarski grad Dombovar (25.000 stanovnika) u blizini Pečuha, na potpisivanje dogovorenog sporazuma o prijateljstvu i suradnji. To je naime odlučeno na izvanrednoj sjednici virskog Općinskog vijeća održanoj jučer poslijepodne pod predsjedanjem predsjednika Mate Radovića. Pored ovoga, Vijeće je također vodstvu Općine dalo zeleno svjetlo da potpiše sličan sporazum s gradom Zagrebom, odnosno tamošnjom gradskom četvrti Gornja Dubrava.
– Sutrašnjim stavljanjem potpisa s moje strane te sa strane gradonačelnika Dombovara Lenarda Sabe na sporazum o prijateljstvu, što će biti učinjeno u 11 sati u njihovoj Gradskoj upravi, naši svekoliki odnosi podignut će se na još veću razinu. Dombovar nije najveći mađarski grad, ali je zato najveće želježničko čvorište i razvijeno turističko središte s termalnim lječilištem, brojnim hotelima i velikim akvaparkom i kao takav posebno nam je interesantan i dragocjen. Dombovar će uz češki grad Oslovanija biti drugi grad izvan granica Hrvatske s kojim smo u kratkom vremenu potpisali sličan sporazum, rekao je Kapović.
Što se tiče prijateljstva sa zagrebačkom gradskom četvrti Gornja Dubrava, tome je uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića “kumovao” Viranin Nevenko Olić, koji se nalazi na čelu zagrebačke Udruge “Dr. Ante Starčević” i zahvaljujući kome su se u zadnjih 5 do 6 godina intenzivirali odnosi između Gornje Dubrave i otoka Vira poglavito na polju turizma, kulture i sporta.
Kapović je na kraju pozvao sve vijećnike te članove svoga Kolegija kao i direktore svih virskih općinskih komunalnih poduzeća da mu se pridruže na dvodnevnom putovanju u Mađarsku.
Kažimo na kraju kako je sjednici Općinskog vijeća prethodila skupština nedavno utemeljene nove Općinske Turističke zajednice, na kojoj su skupštinari jednoglasno podržali odluku da novoizabrani predsjednik TZ-a i ujedno općinski načelnik Kristijan Kapović predstavlja TZ Vir u skupštini Turističke zajednice Zadarske županije.
 


Vir dobio Dobrovoljno vatrogasno društvo


Općina Vir jučer je osnovala i Dobrovoljno vatrogasno društvo, čime je vatrozaštita na području Zadarske županije u cijelosti pokrivena.
– Dugo smo čekali s osnivanjem društva na što nas obvezuje i zakon, no činili smo to svjesni želeći stvoriti sve preduvjete, kako financijske, tako i da nabavimo opremu, jer smatramo kako društvo ne može funkcionirati samo na papiru. Danas vjerujemo kako smo spremni za osnivanje DVD-a Vir od oko 20-ak članova, koji imaju potrebnu osobnu opremu, a ujedno su cisternama, bagerima i kamionima opremljene komunalne tvrtke – naglasio je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.
Za predsjednika DVD-a izabran je Miroslav Glavan, dok će njegov zamjenik biti Kristijan Kapović. Zapovjednik je Ivica Čepić, a tajnik Šime Vučetić.