Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neka sv. Martin zagovorom vrati kršćane njihovoj vjeri

11.11.2011. 23:00
Neka sv. Martin zagovorom vrati kršćane njihovoj vjeri


Blagdan sv. Martina biskupa kojeg već puna četiri stoljeća slavi, štuje i hodočasti ljubački puk, jučer je proslavljen svečano i dostojanstveno. Najsvečanije je bilo za vrijeme središnjeg euharistijskog slavlja održanog u obnovljenom i restauriranom svečevom svetištu koje je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Koncelebraciju je predvodio domaći župnik dr. Jerolim Lenkić uz sudjelovanje dekana ražanačkog dekanata don Damira Juričina, svećenika Vinjerca i Slivnice don Stjepana Vinka, svećenika Vira don Tihomira Vulina te svećenika Radovina don Srećka Frke Petešića.
– Mi danas okupljeni na ovom svetom mjestu molimo Boga da nam učvrsti vjeru koja će biti ispunjena dobrim i milosrdnim djelima prema svim ljudima, posebno potrebitima. Neka nam sv. Martin ispuni milosrdna srca koja će biti sposobna nositi u sebi najveći Božji dar i milost kršćanske vjere i dostojnog ljudskog života i koja će biti živo vrelo optimizma, mira i Božjeg blagoslova. Danas, nažalost, vladaju u većini slučajeva zavist, ljubomora, spletkarenje, zlo, kleveta i ogovaranje. Doživljavamo zabrinjavajuću činjenicu da mnogi kršćani koji su kršteni u crkvi, pričešćeni, krizmani i vjenčani sve više žive samo svjetovnim životom ugađajući požudama, strastima, negativnostima života i bave se svime i svačim. Za takve kršćane danas na poseban način molimo da ih Bog po zagovoru sv. Martina vrati duhovnim izvorima vjere, rekao je uz ostalo dr. Jerolim Lenkić.
Po već ustaljenom običaju nakon svete mise krenula je ulicama mjesta procesija. Na čelu ophoda bili su ljubački ministranti. Damjan Dušević nosio je križ, sliku s likom sv. Martina nosio je Nikola Tičak, barjake Lovre Dušević, Nenad Borzin, Josip Stojić i Mladen Ivanac, dok su čudotvorni drveni kip sveca slavljenika nosili Luka Dušević, Antonio Dušević, Ante Dušević i Ivan Stojić. Svetkovinu su svojim nastupom uveličali molitvama i prigodnim liturgijskim napjevima sv. Martinu u čast članovi domaćeg mješovitog crkvenog zbora pod vodstvom mlade i talentirane glazbenice Nikoline Dušević.