Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadranke s Pleterom kompletirale poker

Autor: Andrija Prović

11.11.2012. 23:00
Zadranke s Pleterom kompletirale poker

Foto: Marin GOSPIĆ



Četiri od pet – zvuči sjajno, a na ljestvici izgleda još bolje. Nakon Raguse, Agrama i Pule košarkašice Zadra sinoć su pred svojom publikom, u susretu s Pleterom, kompletirale pobjednički poker.
U reviji odlično odrađenih defanzivnih rola domaćih igračica Riječanke su izgubile korak, a pomoći im nije mogla niti nova zadarska akvizicija Ana Vrsaljko. Konačnih 87:68 i nova dva boda ekipu Marije Mazije zadržali su u gornjem domu A-1 lige, tamo gdje su ih pred početak prvenstva vjerojatno vidjeli samo rijetki.
Furiozan početak
Na otvaranju susreta Marija Mazija na parket je poslala Cvjetković, Antoniju i Mariju Erslan, Majstorović i Nikpalj – petorku koja je od početka krenula agresivno u obrani, radeći konstantan pritisak na vanjsku liniju gošći predvođenih Gambiražom. Takav pristup donio im je 12:0 vodstvo nakon nepunih pet minute igre, dok je stratega „crnih” Gorana Šućurovića prisilio da pozove prvu minutu odmora. Razlog je najviše ležao u činjenici da je njegova ekipa sakupljala jedino osobne pogreške, a Zadar je, s druge strane, s pet različitih strijelaca iz napada u napad izgledao sve opasnije. No, ritam domaćih poremetila je ozljeda stopala Majstorović koja je uz bolnu grimasu morala na klupu, a kako su „bijelo-plave” još i zaredale s pogreškama pod suparničkim obručem, sada je na redu sa serijom koševa bio Pleter. U posljednje dvije minute tako se ušlo s minimalnih i neizvjesnih 12:10, da bi uoči malog odmora Zadranke ponovno preuzele inicijativu te stigle do plus sedam (20:13).
Majstorović za prevagu
Novi problemi za Riječanke stigli su već početkom drugog dijela, kada je njihova prva razigravačica Martina Gambiraža upisala i četvrtu osobnu. Bio je to znak olakšanja za Mazijine igračice, ali trebalo je još riješiti problem napadačkog skoka i visokih suparnica u svom reketu. Mrčela i Vrsaljko, koja je brojala prve minute u dresu novog kluba, pritisak su stvarale odlično koristeći “pick” igru, a kada ne bi uspjele pogoditi, gošće su propuste nadomještale ubačajima iza linije za tri poena. Pleter je najviše zaprijetio upravo nakon trice Tomić za 28:26, četiri minute do isteka četvrtine, no nakon toga smo ponovno gledali agilniji Zadar. Povratkom Majstorović vratila se i njegova odlučnost u napadu, pa je semafor na poluvremenu pokazao 47:36 za domaći sastav. Majstorović s devet, odnosno Balić sa 16 koševa, u prvih su 20 minuta vodile „bijelo-plave” prema četvrtoj ovosezonskoj pobjedi.
Pleter nema lijeka
Isti odnos snaga donio je i početak drugog poluvremena. Zadar je nastavio tamo gdje je stao u prvom te nakon četiri minute stigao do (do tada) najvećih plus 18 (56:38). Domaćice su imale sve što je potrebno za nastavak uspješnog niza: odličnu obranu, kvalitetan skok i solidan postotak šuta te – što je bilo najvažnije – odlučnost dokazati da s razlogom slove za jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone. Za dovršiti posao trebale su još pripaziti na tehničke pogreške, tj. na zonski presing Pletera koji je od sredine trećeg čina predstavljao jedan od posljednjih ozbiljnijih pokušaja „crnih” da promijene tijek dvoboja. U nekoliko se navrata činilo da će zamisao gostujućeg stratega uroditi plodom, no Balić, Antonia Erslan i Majstorović pobrinule su se da Zadranke zadrže konstantno vodstvo od 10 ili više poena. U 26. rezultat je tako glasio 58:47, a na isteku 30. 69:56.
Plus 13 nije nedostižna prednost, posebno kada se radi o prevrtljivoj ženskoj košarci, no Riječanke u nedjelju jednostavno nisu imale lijeka za Mazijinu ekipu. Kada bi nešto i pokušale, košarkašice s Višnjika hitro bi pronalazile adekvatan odgovor. Logično je stoga bilo da sličan scenarij ponudi i posljednja četvrtina, u kojoj je simboličnu točku na i stavila Davorka Balić u 35. minuti. Najraspoloženija igračica u domaćim redovima zabila je tricu za 79:58, upisala svoj 25 koš i izmamila zasluženi pljesak prepunih tribina. U preostalom vremenu gošćama je preostalo tek kozmetički ublažiti poraz, no na kraju im ni to nije uspjelo.


ZADAR – PLETER 87:68


(20:13, 27:23, 22:20, 18:12)
ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Gledatelja: 200. Suci: Davor Stojić, Ante Braica, Davor Mirčeta (svi Šibenik).
ZADAR: Štrmelj 4, Sesar, Marija Erslan 6 (4-6), Balić 25 (9-10), Marta Erslan, Nikpalj 11 (3-4), A. Erslan 20 (3-6), Majstorović 13 (3-4), Bodrožić, Baždarić, Cvjetković 8 (6-7), Frakin. Trenerica: Marija Mazija.
PLETER: Nikolić 12 (4-4), Gambiraža 2, Tomić 13 (2-2), Jerkić 2 (0-1), Mršić, Mrčela 14 (6-7), Gašparović, Mašić 10, Serdar 6 (2-6), Vrsaljko 2 (2-2), Jazić 7 (3-4), Barać. Trener: Goran Šućurović.
Šut za dva: Zadar 22-49 (45%); Pleter 13-40 (32%).
Šut za tri: Zadar 5-13 (38%, A. Erslan 3, Balić 2); Pleter 7-19 (37%, Tomić 3, Nikolić 2, Mašić 2).
Slobodna bacanja: Zadar 28-37 (76%); Pleter 21-27 (78%).
Skokovi: Zadar 30 (8); Pleter 42 (16).
Osobne pogreške: Zadar 25; Pleter 29.




Mazija: Odigrali smo vrhunski


Nakon četvrte ovosezonske pobjede trenerica Zadra nije krila zadovoljstvo ostvarenim.
– Odlično smo se pripremili za ovu utakmicu. Nabavili smo snimku te detaljno analizirali igru svojih suparnica, među kojima su i dvije igračice – Vrsaljko i Gambiraža – koje jako dobro poznajemo. To nam je omogućilo da odigramo vrhunski. Naglasila bih da mi je ovo jedna od najdražih pobjeda – kazala je Marija Mazija te se osvrnula na nedolazak gostujućeg trenera na presicu, navodno revoltiranog sudačkim odlukama:
– Žao mi je jer smo pobjedu zaslužili na terenu, a ne poklonima sudaca. O tome je bespotrebno raspravljati. Bilo je ljudski doći i kazati svoje, a ne ovako bacati sjenu na ono što smo izborili svojim trudom i zalaganjem na parketu – podvukla je Mazija.