Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bura zaustavila promet prema otocima i iščupala staru lipu

11.11.2013. 23:00
Bura zaustavila promet prema otocima i iščupala staru lipu


U 9.30 zabilježen je najjači ovogodišnji udar bure na užem gradskom području od 80 kilometara na sat, što je bilo dovoljno da poremeti uobičajeni gradski ritam, prekine trajektni i katamaranski promet sa Silbom, Premudom, Olibom, Molatom i Istom ili, pak, prouzroči kratkotrajne probleme u opskrbi električnom energijom


E, sada stvarno možemo reći da je počela jesen!, kazao je zadarski meteorolog Anđelko Vidović, voditelj Meteorološke postaje na Puntamici, čiji su uređaji jučer u 9.30 zabilježili najjači ovogodišnji udar bure na užem gradskom području od 80 kilometara na sat. Prema 160 kilometara, koliko je puhalo, primjerice, na Paškome mostu ili 165 kilometara u Jesenicama, ciklona Teodor u Zadru ipak nije demonstrirala svu svoju silinu.
Trajektni i katamaranski promet u prekidu
No i to je bilo dovoljno da poremeti uobičajeni gradski ritam, prekine trajektni i katamaranski promet sa Silbom, Premudom, Olibom, Molatom i Istom ili, pak, prouzroči kratkotrajne probleme u opskrbi električnom energijom. Prema riječima dežurnog dispečera u Elektri, prekidi su trajali od 30 do najviše 60 minuta. Zbog orkanskog vjetra zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, ali i državna cesta Maslenica- Zaton Obrovački te Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene. Promet je obustavljen i preko Paškog mosta.
Zbog orkanske škure bure, koja je donijela kišu i snijeg kod Mazina, najviše je problema ipak bilo u gradskom i međugradskom cestovnom prometu pa je tako jučer u prekidu bio autobusni promet prema Rijeci, a autobusi iz Zagreba na zadarski su kolodvor kasnili u prosjeku pola sata. Do ranih poslijepodnevnih sati vatrogasci su intervenirali četiri puta, s prometnica su uklanjali srušena stabla, a na Pagu i prometne znakove koji nisu izdržali jake udare vjetra. Najgore je prošao jedan parkirani citroen ispod bedema kod stare Tehničke škole na kojega se srušilo stablo lipe. Nasreću, nitko od prolaznika nije ozlijeđen, stradalo je samo nekoliko susjednih parkiranih automobila.
Ozbiljno shvaćena upozorenja
Prema riječima Josipa Brkovića iz Cesta Zadarske županije, drugi stupanj pripravnosti na prometnicama cestari su uveli još u nedjelju u 17.54 sati na području Gračaca, gdje je bilo i poledice, a cestari upozoravaju i na mogućnost odrona. Prvi ovojesenski snijeg pao je i na Zavižanu, a kako nam je rekao meteorolog Ante Vukušić, temperatura je cijeli dan bila tri stupnja ispod ništice.
– Čini se da su ovoga puta svi ozbiljno shvatili upozorenje meteorologa da se sprema orkansko nevrijeme jer na Paklenici nema nikoga. Snijeg je na Vaganskom vrhu i Svetom brdu, ni naši rendžeri nisu izašli na teren, a u Starigradu imaju pune ruke posla oko uklanjanja drveća, grana i crijepova s ulica, potvrdio je Zlatko Marasović, ravnatelj NP Paklenica, te upozorio planinare i alpiniste da nikako ne kreću put Velebita dok se vrijeme u potpunosti ne smiri.
– Bura s orkanskim udarima od utorka će biti u slabljenju, ali ne možemo govoriti o potpunom smirivanju. Uz djelomično sunčano vrijeme, na Jadranu će do kraja tjedna biti jakog i olujnog vjetra promjenjivog smjera, najavio je meteorolog Anđelko Vidović te naglasio da pravoga snijega u zaleđu Zadra još neće biti.


 LIPA NIJE IMALA DUBOKO KORIJENJE




– Nažalost, našoj i ne baš tako staroj sitnolisnoj lipi presudila je bura, rekla je Mirna Petricioli, voditeljica hortikulture u Nasadima. Pretpostavlja, kaže, da lipa nema više od 60 godina, a zašto je kovitlac bure odabrao baš nju, možemo samo pretpostavljati.
– Na mjestu na kojemu su posađene lipe pod bedemom nekad je bilo more. Cijelo to područje 30-ih godina prošlog stoljeća nasuli su Talijani i to je sada, čini se, bilo kobno za ovu lipu koja nije imala čvrstu podlogu da razvije svoje inače duboko korijenje, kazala je stručnjakinja Petricioli te dodala da je lipa bila zdrava i puna lišća, a u Nasadima još nisu odlučili hoće li na tome mjestu ponovno posaditi lipu ili neku drugu vrstu.