Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Edukacija vrijedna dječje pažnje

11.11.2013. 23:00
Edukacija vrijedna dječje pažnje


Vjerojatno je svim roditeljima poznato da se djeca boje odlaska stomatologu. No stomatolog se brine za naše zdravlje i zbog toga je biogradski stomatolog dr. med. dent. Ivan Babara u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine a na inicijativu odgojiteljice Antonije Kolačko održao predavanje o oralnoj higijeni u Dječjem vrtiću Biogradu, područnom vrtiću na Kosi.
– Shodno obilježavanju stote godišnjice izdanja poznatog dječjeg romana Šegrt Hlapić spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, između ostalog smo djeci predstavili i slikovnicu Moji zdravi zubi u kojoj Hlapić i Gita podučavaju čemu zubići služe, zašto ih nemamo kad se rodimo i kada počinjemo dobivati prve zubiće, kazala je teta-odgajateljica Antonija.
U slikovnici se saznaje kojim redom rastu zubi, što su to mliječni zubići, kada ispadnu i počinju rasti trajni zubi, što jesti, a što ne. Hlapić i Gita podsjećaju na redovito pranje zubi i objašnjavaju tehniku pravilnog pranja zubi.
– Knjiga pokazuje i kako je zub građen, upozorava da se zubi mogu razboljeti kada moramo potražiti pomoć zubnog liječnika – stomatologa. Upravo zbog toga smo djeci i omogućili susret s pravim stomatologom dr. Babarom, naglasile su tete-odgajateljice u vrtiću na Kosi.
Dječji vrtić Biograd s radom je započeo 1975. godine, ima upisano 200 djece, u područnom na Torovima 44, dok su u matičnom u ulici Marina Držića preostala vrtićka djeca i predškolaci.
– U vrtiću se već tri godine provodi projekt zaštite zdravlja a ovo je bila prigoda da uz Hlapićevu slikovnicu edukativno utječemo na naše najmlađe, govori teta Antonija.
Budući da nikada nije prekasno ispraviti krive navike pranja i održavanja zuba predavanje će se održati i u matičnom dječjem vrtiću u Biogradu a u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine, Područnim središtem Split, čiji je potpredsjednik zadarski stomatolog dr. Mislav Radoš, u planu je i u drugim vrtićima u okruženju.
– Osnovni cilj ovakvih edukativnih susreta je ukazati na prevenciju zubi od najranije dobi. Do sada uvriježena mišljenja da se o mliječnim zubima ne treba brinuti, jer će i tako brzo ispasti, posve su kriva. Naime, mliječni zubi imaju itekako važnu ulogu u očuvanju integriteta stomatognatog sustava, poručio je dr. med. dent. Ivan Babara.