Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Igor Bačić vodit će Odjel za legalizaciju

11.11.2013. 23:00
Igor Bačić vodit će Odjel za legalizaciju


Legalizacija bespravno sagrađenih objekata u Zadarskoj županiji za nekoliko dana, točnije 18. studenog, seli u nekadašnju upravnu zgradu Vinilplastike na Murvičkoj cesti u Zadru. Iako Zadarska županija formalno nije osnovala poseban odjel za legalizaciju, na čelu ovog „detašmana” biti će dipl. ing građevine Igor Bačić. To nam je potvrdio i pročelnik upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Željko Letinić. Pod uvjetom da preuređenje nekoliko ureda zgrade bude gotovo na vrijeme, put Murvičke poći će 34 djelatnika. Novim djelatnicima, kaže Letinić, norma će biti rješavanje 40 predmeta mjesečno vezanih za legalizaciju.
– Osnovali smo 21 ekipu. U pravilu, u ekipi su jedan visokoobrazovani djelatnik i jedan sa srednjom stručnom spremom. U nekim slučajevima, jedan djelatnik sa srednjom stručnom spremom će pokrivati dva referenta s visokom stručnom spremom. Uz deset novozaposlenih sa visokom i višom stručnom spremom tu je i 14 djelatnika s srednjom stručnom spremom kojima će se pridodati i tzv. volonteri. Njihov je zadatak smanjti trenutačan broj od 47.200 nerješenih predmeta, rekao je Željko Letinić.
Jedan dio zaposlenika ostat će u uredu na Poluotoku, s tim da će se paralelno baviti i novogradnjama. No u javnosti se ponovno javljaju nejasnoće. Navodno se se novozaposlenim radnicima odaslalo upozorenje ako ne budu postizali normu od 40 predmeta mjesečno, da neće imati plaću jer se taj legalizacija financira isključivo od dijela naplaćene naknade za legalizaciju. Kad smo to upitali pročelnika Letinića, on je samo ponovio shemu kako 50 posto ubrane naknade ide državi, 30 posto lokalnoj samoupravi a 20 posto Odjelu.
– Razlog kritike je bio zakon o legalizaciji iz 2011. Već tada se vidjelo da zakon treba mijenjati, te je on uskoro postao jednostavniji. Uz to, na vrijeme nismo imali aerofoto snimak po kojem smo trebali raditi pa je on prispjeo, jedan dio tek u prosincu 2012., a drugi u siječnju 2013. U kolovozu 2012. Stupio je na snagu novi, zapravo izmjenjeni zakon. No Zadarska županija se u međuvremenu dobro organizirala i uspjeli smo postati jedan od predvodnika legalizacije, rekao je Željko Letinić.
Prava je istina da su sve do ovog ljeta, djelatnici radili prekovremeno i subotom, a neki su predmete nosili i kući trudeći se da se s županije skine stigma nerada. No stručnjaci kažu da će se pravi efekt vidjeti već u prvim postavljenim rokovima. Prema Ministarstvu graditeljstva do 1. prosinca ove godine mora se rješiti 25 posto predmeta, a do lipnja 2014. godine čak 50 posto ili će razliku preuzimati agencija u kojoj se planira zaposliti 160 novih djelatnika. U Zadarskoj županiji se pitaju hoće li i ti novozaposleni iz Zagreba odlaziti na očevide, npr. u Preko pa u jednom danu rješavati 14 predmeta, ili će im servis biti novouposleni u Zadarskoj županiji?