Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ljudi, ako možete pomozite, Filipinci su gladni

11.11.2013. 23:00
Ljudi, ako možete pomozite, Filipinci su gladni


Na Filipinima je sad velika je nestašica i pozivam ljude dobrog srca da pomognu mojim sunarodnjacima. Nema struje, nema vode, nema komunikacije i potrebno je puno toga. Djeca trebaju odjeću, pogotovo trebaju hranu koje sad tamo nema, poručuje Raquel Gadin Pavličević, Filipinka sa zadarskom adresom koja je u Hrvatsku došla prije dva mjeseca nakon što se u svojoj zemlji udala za Varaždinca Roberta Pavličevića. Ovdje ju je dočekao ljepši život, no posljednjih nekoliko dana za nju su bili izuzetno stresni. Na sreću, njena obitelj na Filipinima je dobro, ali njen grad Osmena Marabut Samar je izbrisan s lica zemlje. Zbog toga za Osmena Marabut Samar sva pomoć je dobrodošla, poručuje Raquel koja se se jučer ujutro čula sa svojom sestrom na Filipinima. Ona je morala otputovati u drugi grad kako bi s Raquel mogla obaviti telefonski poziv. Da bi se nabavila hrana također se treba ići u drugi grad.
– Čujemo se s njima preko Interneta i Facebooka, vidimo što se događa i najviše nas mole za hranu. Teško im pristižu donacije budući da je Osmena Marabut Samar daleko od Taclobana, ceste su razrušene i automobili ne mogu sami prometovati, prepričava Raquel čija obitelj se sklonila u tamošnju školu, budući da su kuće većinom uništene.
– Osmena Marabut Samar nalazi se odmah uz obalu i tajfun je donio valove visoke deset metara. Sve je izgubljeno, poplavljeno… U kućama se nalazi i po metar pijeska. Ljudi se snalaze kako znaju, pomažu jedni drugima, prepričava Raquel.
U organizaciji im pomažu lokalni voditelji kojima se obraćaju za pomoć, no dosta problema stvaraju bande na putovima koje presreću auta s robom, zaustavljaju i otimaju kupljeno.
– Zaustavljaju i vozila Crvenog križa, uzimaju njihovu robu. No, ne možete ih kriviti kada pogledate situaciju, kazuje Raquel čije mjesto je manje pogođeno pa je tako i situacija mirnija, no u drugim mjestima više nije sigurno.
– Kontaktirala sam svoje filipinske prijatelje u Hrvatskoj koji su isto obećali pomoć, no još ne znam kako da osiguramo da ta pomoć krene prema Filipinima i prema mom mjestu.
U međuvremenu svi građani spremni za pomoć mogu se obratiti Hrvatskom crvenom križu koji je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći, a više informacija zasigurno ima i filipinski konzulat u Zagrebu te ambasada u Beču.
Osim Raquel, u posljednjih nekoliko godina više je Filipinki postalo hrvatskim suprugama, a razlog je u tzv. ‘dating siteovima’ na internetu, otkriva Raquel koja se u Hrvatskoj snalazi dobro. Već je radila u inozemstvu pa joj nije bio problem prilagoditi se, kaže.
– Ovdje je jako mirno, svi su dobri, nema problema… Jezik je malo težak, no za godinu dvije ću i to savladati, odlučna je Raquel.