Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tumba: Štimac je trebao “kockaste” odvesti u Brazil

11.11.2013. 23:00
Tumba: Štimac je trebao “kockaste” odvesti u Brazil


Jednostavno je bilo logično sedam dana prije prve utakmice dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu s Islandom porazgovarati s Tomislavom Rogićom Tumbom. Trener vratara u NK Zadru i dojučerašnji pomoćnik izbornika Igora Štimca zadužen za rad s vratarima, osoba je koja u ovome trenutku zna mnogo o trenutačnom stanju u reprezentaciji, o relacijama koje su dovele do smjene izbornika Štimca te šansama “kockastih” da se ipak probiju na najveću svjetsku nogometnu smotru. Tumba je, kao i uvijek, rado pristao dati intervju za Zadarski list. Prvo i nezaobilazno pitanje, naravno, bilo je, je li mu i koliko žao što više nije član stožera hrvatske nogometne reprezentacije.
– O tome niti ne treba govoriti. Praktički smo odškrinuli vrata Brazila, a sada je to završena priča. Jako mi je žao što kao član stožera nogometne reprezentacije neću u Brazil. Hoće li se otvoriti neka druga mogućnost da vidim SP u Brazilu vidjet ćemo – kazivao je vidno razočarani Tomislav Rogić
Prisjetili smo se prvog razgovora s njim nakon što ga je Štimac pozvao u svoj stožer kada je naglasio kakva je to za njega čast i obaveza.
– To je za mene bila i ostala najveća moguća čast. Taj trenutak kada sam saznao tu vijest, pa trenutak kada sam prvi put prije utakmice slušao hrvatsku himnu ostat će mi u vječnom sjećanju. Vjerujem da sam kao trener vratara dao svoj obol u ovim kvalifikacijama i to će za mene biti jedna od najdražih uspomena. Želim iskoristiti ovaj trenutak i zahvaliti se svim onima u NK Zadru koji su zaslužni što sam kao Zadranin završio u reprezentaciji. Vjerujem da sam na pravi način promovirao svoj klub i ovaj Grad, a većina reprezentativaca mi je obećala da će na odmor doći baš u Zadar. Ali, moram reći da za mene nije krenulo dobro što se tiče reprezentacije, a još gore je završilo. Desetak dana prije prve utakmice u kvalifikacijama slomio sam nogu i propustio sam prva dva dvoboja. Prve utakmice i to one koju smo igrali u Makedoniji uvijek ću se sjećati.
Sve je u kvalifikacijama krenulo idilično, nakon šest kola Hrvatska je na svom kontu imala 16 bodova.
– Istina, krenuli smo stvarno dobro i nakon šest utakmica na kontu smo imali 16 bodova. Malo je nedostajalo da osvojimo i svih 18 bodova. Da je Vida u završnici utakmice u Bruxellesu pogodio onu šansu tada bi imali maksimalan učinak. Međutim već tada je atmosfera bila pomalo narušena, mislim oko reprezentacije. Jer u reprezentaciji je bila fantastična. Spočitavalo nam se da nemamo igru, da se puno mijenja itd. Od svake sitnice radilo se slona. I to nije bilo dobro.
Međutim, mora se priznati da se Hrvatska provlačila u nekoliko utakmica. Npr. s Makedonijom i Walesom u gostima.
– Istina je da nismo briljirali. Ali, sjeća li se bilo tko utakmice u kojoj je Hrvatska briljirala. Niti kod izbornika Slavena Bilića nije bilo takvih utakmica. Bilo je velikih pobjeda, ali i u tim utakmicama moglo se naći zamjerki za igru reprezentacije. Postavit ću pitanje ‘kada je to zadnji put Hrvatska pobijedila jednu veliku reprezentaciju?’ Činjenica je da smo u nekima od tih prvih utakmica pomalo visili. Možda je najteža bila utakmica s Makedonijom, i to u Zagrebu. Međutim, izvlačili smo se i pobjeđivali. A, to je u tom trenutku bilo najvažnije.
Igor Štimac je smijenjen nakon poraza u Škotskoj, praktički nakon što je stavio svoj mandat na raspolaganje. Smatrate li da je trebalo doći do te smjene.
– Smatram da nije trebalo doći do smjene. Zašto? Trebalo je Igora Štimca pustiti da odradi svoj posao do kraja, a onda mu “suditi”. Nikada se prije nije dogodilo da izbornik koji je ostvario plasman u dodatne kvalifikacije bude smijenjen. Uostalom, rezultat je taj koji mora biti ono po čemu se kvalifikacije smatraju uspješnima ili neuspješnima. Mi smo ih dohvatili, a vjerujem da bi Štimac preko Islanda ostvario odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Smatram da je ovom smjenom Štimcu učinjena nepravda.
Novi izbornik je Niko Kovač. Koje je vaše mišljenje o njegovom ustoličenju na mjestu izbornika “kockastih”?
– Kao prvo Niki Kovaču želim sve najbolje, to znači plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Osobno se poznajemo i o njemu ima visoko mišljenje. Međutim, ne mogu se odati dojmu da se prilikom njegova imenovanja na mjesto izbornika nisu u obzir uzimali isti kriteriji kao tada kada je za izbornika postavljen Igor Štimac. Štimcu se najviše spočitavalo neiskustvo u vođenju seniorskih momčadi iako je do tada vodio i Hajduk i Zagreb. S druge strane Niko Kovač do sada, izuzev mlade reprezentacije, nije samostalno vodio niti jednu seniorsku momčad. Kao što sam već rekao, od srca želim da Niko preko Islanda odvede “kockaste” u Brazil. Do sada je odrađeno 90 posto posla i to u kvalifikacijskoj skupini koja nikada nije bila teža.
Može li Hrvatska preko Islanda do Svjetskog prvenstva u Brazilu i što se u ovome trenutku mora promijeniti da se taj cilj ostvari?
– Moramo pobijediti Island i otići u Brazil. Smatram da smo kvalitetniji od njih i da ćemo to riješiti bez većih problema. Njihovu reprezentaciju čin mahom igrači iz druge ili treće lige, izuzev dvojice koji igraju za ozbiljnije klubove. U svakoj utakmici primaju dosta golova što govori o tome da su propusni u zadnjoj liniji. Jedini problem bi nam mogla predstavljati hladnoća i vjetar koji su u ovom dijelu godine prisutni na Islandu. Mislim da izbornik Kovač ne treba nešto bitnije mijenjati u ovome trenutku. Mi smo uvijek najjači kada je najpotrebnije. Uz pravu mobilizaciju naših igrača Island će pasti. A onda se treba početi spremati za Brazil – u optimističnom tonu, kao i uvijek, završio je razgovor Tomislav Rogić.