Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru za Noć kazališta “Kokoš” i koncert Jimmyja Stanića

11.11.2013. 23:00
U Zadru za Noć kazališta “Kokoš” i koncert Jimmyja Stanića


Recentna ostvarenja i aktualni repertoari gotovo svih relevantnih hrvatskih kazališta i kazališnih skupina u subotu će biti u središtu pozornosti šire javnosti diljem Hrvatske u sklopu pete Noći kazališta u kojoj ove godine s čak 133 izvedbe i 60-tak popratnih programa sudjeluju 94 teatarske institucije u 38 gradova.
Bilanca je to ovogodišnjeg programa koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava predstavio voditelj toga kazališta, koje je i idejni pokretač manifestacije, Leo Vukelić.
Premašeni kapaciteti
– Mislili smo da su prošle godine dosegnuti maksimalni hrvatski kazališni kapaciteti, no ove je godine do jutros, kada smo objavili program na svojoj web stranici, prijavljeno mnogo više programa nego što smo očekivali, kazao je Vukelić.
No, iako je čitava ideja “toliko velika koliko se kazališta priključi”, brojke su već prošle godine pale u drugi plan, dodao je.
– Već je prošle godine postalo daleko bitnije koje programe kazališta nude i što publika može očekivati. Kada smo došli na ideju o pokretanju te inicijative, naša je prva misija bila da ta manifestacija bude uvrštena u kazališni program Hrvatske. Smatramo da smo to postigli i, sudeći po programima, možemo zaključiti da vrlo malo ima onih koji su formalno u manifestaciji, a puno više onih koji su joj željeli doista nečim pridonijeti, kazao je.
Širom otvarajući vrata publici, svi će se oni na jedan dan ujediniti u inicijativi koja ima za cilj poslužiti kao jedinstveno mjesto susreta, dijaloga i druženja kazališta i publike zainteresirane za scenske i izvedbene umjetnosti. Osim kazališnih uprizorenja, u programu su i druženja s glumcima, glazbeni performansi te izložbe. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama.
Prve izvedbe počinju već u 10 sati ujutro u Gradskom kazalištu Rijeka i Maloj sceni u Zagrebu. Posljednja predstava u Noći kazališta bit će u Gradskom kazalištu Jastrebarsko u 23,59 sati. Najviše izvedbi ima Dječje kazalište Dubrava, čak osam na dvije lokacije, a nakon njega Pučko kazalište Sinj i Teatar Exit s po šest izvedbi.
Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa u Sinju gostuje Drafteatar iz Tuzle (BIH), u Jastrebarskom Teatar Fedra iz Bugojna (BIH), u Belom Manastiru HKUD Lemeš (Srbija), a svečano otvorenje ovogodišnje pete Noći kazališta obilježit će izvedba neverbalne plesne predstave “Neobični svjetovi” belgijske Kazališne družine Mouvements Sans Frontieres (Pokreti bez granica) u 18.15 u Dječjem kazalištu Dubrava.
Belgijski će umjetnici u Zagrebu gostovati u sklopu interdisciplinarnog projekta “Zagreb u Bruxellesu, Bruxelles u Zagrebu” organiziranog u povodu priključenja Hrvatske Europskoj uniji. Riječ je o bilateralnoj suradnji u sklopu koje će umjetnici istodobno nastupati u Zagrebu i Bruxellesu. Iz Hrvatske u Kulturni centar LaVenerie otputovat će Triko cirkus teatar s predstavama “Slavuj” i “Kikiriki”.
Konferenciji je nazočila i zamjenica veleposlanice Belgije u Zagrebu Vladislava Jordanova, koja je kazala kako je impresionirana ad hoc suradnjom koja je rezultirala odličnim sinergijama između kulturnih institucija Hrvatske i Belgije. “Nadamo se da će se u budućnosti ta suradnja dodatno učvrstiti”, poručila je.
Ove su godine na repertoaru Noći kazališta i dvije svečane premijere: “U agoniji” Miroslava Krleže u Gradskom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, te “Da nije jubavi” u Nečujmu, na Šolti.
Iz Zorinog doma na web
O svojim su programima na konferenciji govorili predstavnici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Comedy Cluba Studio Smijeha, te Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, iz kojeg je najavljen i jedan ovogodišnji novitet: kompletan program Noći kazališta u toj instituciji bit će prenošen uživo na internetu.
Inicijativi su se i ove godine priključile druge europske zemlje, koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja, pa će tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta brojne institucije u Austriji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Belgiji i Srbiji također sudjelovati svojim programima.
Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.


 U KAZALIŠTU LUTAKA DIVLJI KONJ I KRALJ UBU


Kazalište lutaka Zadar sudjeluje u Noći muzeja sa dvije predstave i jednom radionicom. U 17 sati očekuje nas sati predstavljanje dramsko-lutkarske radionice Kazališta lutaka Zadar „Donatolina”. U 18,30 sati slijedi predstava Divlji Konj prema romanu Božidara Prosenjaka, a u 22 sata predstava Kralj Ubu prema tekstu Alfreda Jarryj u izvedbi Dragon Teatra iz Zadra. Ulaz na sve navedeno je besplatan.