Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bez posla, ali na prekvalifikaciju neće

11.11.2016. 23:00
Bez posla, ali na prekvalifikaciju neće


Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje krajem listopada evidentirano je 6.713 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na rujan povećanje od 19,66 posto. Istvoremeno u odnosu na listopad 2015. godine riječ je o smanjenju broja nezaposlenih za 17,3 posto.
– Primjećujemo kako nam se tek sad, tijekom studenog, na Zavod vraćaju osobe iz turističkog sektora, iz velikih hotelijerskih kuća što znači da nam se sezona produljuje. Vrhunac nezaposlenih očekujemo u prosincu, a ponovno smanjenje tijekom veljače, istaknula je Sandra Vukić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar.
Tijekom listopada na zadarskom Zavodu objavljeno je 565 radnih mjesta, a među najtraženijim zanimanjima bila su ona u trgovini i uslužnim djelatnostima, čistačice, učitelji razredne nastave, profesori matematike, kuhari, odgojitelji, zaštitari.
– Od ukupnog broja slobodnih radnih mjesta, 182 oglasa nudila su zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Što se tiče profesora matematike to je jako traženo zanimanje, a kako ih nedostaje, imamo slučajeve da matematiku predaje osobe koje nisu za to kvalificirane pa škole moraju iznova objavljivati oglase jer te osobe ne mogu zaposliti na neodređeno vrijeme, pojasnila je Vukić. Dodaje kako su i čistačice jako traženo zanimanje jer poslove najčešće nude privatne tvrtke i servisi za čišćenje koje nude slabe plaće pa žene često odustaju od ovakvih poslova.
U Zavodu za zapošljavanje u tijeku je obrazovanje za poslove zaštitara, pomoćnog kuhara, slastičara, konobara, wellnes terapeuta, masažera, a Vukić ističe kako je, unatoč velikim naporima koje su uložili, interes je slabiji od očekivanog.
– Najbolji interes imali smo za pomoćne kuhare i masažere, sve grupe smo uspjeli popuniti, ali teško, dok primjerice za zanimanje pizza majstora još nismo oformili grupu. Prekvalifikaciju nudimo osobama koje imaju iskustvo u radu u uslužnim djelatnostima, u turizmu, mlađoj populaciji od kojih neki imaju tek završenu osnovnu školu, nezapposlenim osobama starijima od 50 godina, ali teško se oni odlučuju na to, pojasnila je Vukić.
Zadarska županija jedna je od rijetkih koja se, unatoč trenutnom porastu broja osoba bez posla, može pohavliti pozitivnim trendovima smanjenja ukupnog broja nezaposlenih i to mjesecima unatrag. Pohvalno je i što turistička sezona kreće ranije nego prijašnjih godina pa velike hotelijerske kuće djelatnike potražuju već u siječnju i veljači.