Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dijelit će otkaze, neće zapošljavati ni ulagati

11.11.2016. 23:00
Dijelit će otkaze, neće zapošljavati ni ulagati


Ugostitelji su kivni na odluku Vlade, kojom će se u sklopu porezne reforme povećati PDV-a na 25 posto. Otkazi radnicima i povećanja cijene usluga, čini se, neizbježni su. Cijena kave, pojašnjavju pojedini ugostitelji, mogla bi se povećati za jednu kunu, a strah nas je i pomisliti koliko će cijene odletjeti u nebo na Jadranu uoči i tijekom turističke sezone, gdje je pod obavezno postalo povećavati cijene u prosjeku za 30-ak posto.
Polako padaju u vodu i nade ugostitelja kako će ministar turizma intervenirati i zatražiti od ministra financija da se ne ide u drastično povećanje stope poreza. Novih zapošljavanja i ulaganja u ugostiteljskim objektima neće biti, poručuju ugostitelji. To će, dodaju, donijeti i štetetu turizmu jer jedna branša bez druge ne mogu opstati.
Erik Pavin, poznati zadarski ugostitelj smatra kako će otpuštanje radnika biti među prvim potezima koje će njegovi kolege učiniti, čime će se, dodaje, državi ponovno stvoriti novi problem.
– Velik je ovo udar na ugostitelje. S 13 na 25 posto! Pa čudi me što nisu odmah podigli porez na 35 posto, kazao je Pavin dodajući kako ipak u svom restoranu neće pribjeći povećanju cijena, jer kako kaže, nisu cijene ni snižavali kada je PDV spušten na 13 posto.
– Ovo će biti domino efekt, nažalost s negativnim posljedicama. Ugostitelji će manje naručivati namirnice, pića jer će promet biti manji, dobavljači će imati manje posla pa će i oni možda morati otpuštati radnike i tako u krug. Ovaj potez Vlade nije rješenje. A ako pogledamo druge države u Europi svi imaju niže stope PDV-a u odnosu na Hrvatsku, ističe Pavin.
Na sastanak u Šibenik odlazi i Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije, a tjedan kasnije i na sstanak u Zagreb gdje će raspravljati o povećanju PDV-a.
– Preko Ceha ugostitelja Vladi ćemo na civiliziran način pokušati objasniti da ovakvi postupci nisu dobrodošli, pogotovo da se rade preko noći i bez prethodnog dogovora sa strukom, rekao je Kovačević.
Slične akcije već ranije su najavili i ugostitelji Primorsko-goranske te Istarske županije, a u Vladi čini se, ne vide ništa sporno oko ove odluke. A s manjim prometom i praznim blagajnama ovo će biti, tvrde ugostitelji, udar i na državnu blagajnu i to u vrijeme kada se od Hrvatske očekuje da postane perjanica u turizmu u ovom dijelu Europe.