Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obiteljski smještaj donio je Hrvatskoj 2 milijarde eura

11.11.2016. 23:00
Obiteljski smještaj donio je Hrvatskoj 2 milijarde eura


Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja održava se od 15. do 17. studenoga u Zadru gdje će se u sportskoj dvorani Višnjik okupiti oko 1.500 predstavnika obiteljskog smještaja iz cijele Hrvatske. Toliko je, prema riječima direktorice Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leile Krešić-Jurić, bukirano stolica za sudionike, ali organizatori se nadaju da će zadarski summit zasigurno okupiti i do 2.000 sudionika.
– Ove godine odlučili smo forum spojiti s akcijom HGK Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam. Na forumu će sudjelovati i domaći specijalizirani mikro-poduzetnici, ugostitelji vlasnici malih hotela, ukupno stotinjak izlagača. Očekujemo i dolazak ministra turizma Garija Cappellija, kao i čelnog čovjeka Europskog udruženja obiteljskog smještaja Carlosa Villara Lassena. To udruženje stavilo je Hrvatsku na 5. mjesto obiteljskog turizma u Europi. Kao što smo se na prošlom forumu zauzeli za ukidanje energetskog certifikata, zahvaljujući tome on je danas povijest, tako očekujemo da će se na zadarskom forumu raspravljati i o RTV pristojbi, ZAMP-ovim naknadama i svemu onome što ne valja, istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.
Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedo Pinezić dodao je kako u Hrvatskoj postoji 74.000 nositelja djelatnosti u obiteljskom turizmu. Tom broju može se pridodati i 5.000 nositelja koji su svoju djelatnost organizirali kroz obrt ili trgovačko društvo.
– Ukupno raspolažemo s 665.000 postelja, što čini skoro 60 posto smještajnih kapaciteta Hrvatske. U ovoj branši stope rasta su dvoznamenkaste, uključujući 30 milijuna noćenja te ostvarenih dvije milijarde eura prihoda. Te dvije milijarde nisu ostale u stranim bankama, ili u kasama stranih turoperatora, već su u opticaju u Republici Hrvatskoj.
Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija podsjetila je da mali iznajmljivači čine preko 65 posto smještajnih kapaciteta županije te da je 120 domaćinstava u procesu edukacije za poticanje ovog dijela turizma. Njezin kolega, direktor TZ Grada Zadra Ante Rados dodao je kako Zadar bilježi rast kapaciteta malih iznajmljivača od 26 posto za razliku od prošle godine te 18 posto više noćenja. Posebno veseli trend u kojem se iznajmljivači pojavljuju u gotovo svim dijelovima grada, što ukazuje na opću usmjerenost prema turizmu.