Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Od lipnja do danas zabilježili oko tri tisuće prekršaja

11.11.2016. 23:00
Od lipnja do danas zabilježili oko tri tisuće prekršaja


“Tko prizna, pola mu se prašta” – kaže stara, narodna izreka koja možda najbolje ilustrira posao zadarskih prometnih redara koji su počeli s radom u lipnju ove godine jer do sada, u svom poslu gotovo da i nisu imali neugodnih iskustava.
– Građani su nas doista dobro prihvatili i kada ih uhvatimo u prekršaju, u pravilu svoju grešku priznaju i još nam dodatno ukažu na mjesta gdje ima problema s nepropisno parkiranim vozilima i svim ostalima koji su na bilo koji drugi način u prometnom prekršaju, priča svoja dosadašnja iskustva, Hrvoje Marić, voditelj Prometnog redarstva Grada Zadra.
Službu Prometnog redarstva gradska je uprava uvela u cilju uvođenja reda u promet u mirovanju, poboljšanja protočnosti prometa, ali i zbog bolje edukacije vozača o prometnoj kulturi.
Naime, temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Prometno redarstvo ustrojeno je unutar Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, a ovlasti prometnih redara propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu obavljanja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila te uvjetima za obavljanje poslova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila.
– Počeli smo s radom kada je u Zadru, odnosno u samom centru grada na Poluotoku “najvatrenije” dakle, na samom početku turističke sezone, a zadatak nam je bio pokušati što više uvesti reda zbog bolje protočnosti prometa, potom i zbog uvođenja reda kada je u pitanju parkiranje, osobito na Liburnskoj obali i na Muraju. Naš glavni posao odnosi se na promet u mirovanju. Najčešće prijavljujemo nesavjesne vozače koji su zapriječili primjerice, ulaz u garažu ili dvorište ili pak, automobile parkirane na nogostup. Do sada se pokazalo kako su građani najviše osjetljivi na situacije kada uoče da je automobil nepropisno parkiran na mjesto označeno za invalide, naglasio je Marić. Dodao je kako glavni cilj postojanja Prometnog redarstva nije kažnjavanje, već u prvom redu pomoć građanima, poput omogućavanja nesmetanog prolaza osobama koja guraju dječja kolica, odnosno kreću se uz pomoć invalidskih kolica. Redovito im se obraćaju telefonom i prilaze im na ulici kako bi im ukazali na prometne prekršaje.
Ured prometnih redara smješten je na Ravnicama kraj Pauk službe koja ih prati u njihovom poslu. Osim zbog lokalnog prometa, služba Prometnog redarstva ustrojena je i radi odražavanja visokog imidža turističke destinacije. Od lipnja kada su počeli s radom, do sada utvrdili su gotovo tri tisuće prometnih prekršaja.
– Sukladno Prekršajnom zakonu, kazne za nesavjesne vozače kreću se od 300 do 700 kuna, no ukoliko prekršitelji plate u roku od tri dana visina kazne je 50 posto od propisane. U svakom slučaju, posla ne nedostaje. Iako su se prije vozači parkirali bez obzira na znakove zabrane parkiranja, nakon našeg i uredovanja Pauk službe, koja podiže nepropisno parkirana vozila, mislim kako se već vidi pomak i kako je situacija puno bolja, zaključio je Marić.