Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Pa zna se što je Gotovina zapovijedao svojim ljudima”

11.11.2016. 23:00
“Pa zna se što je Gotovina zapovijedao svojim ljudima”


Dok je većina hrvatskih branitelja jučer ostala zatečena viješću o podizanju kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i general Ante Gotovina te aktualni ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik HDZ-ovog Odbora za branitelje, dobar Gotovinin prijatelj i kum Željko Dilber nije iznenađen najnovijim potezom vlasti Republike Srpske, budući da se već duže vrijeme spekulira o prijavama protiv hrvatskih generala:
– Hrvatska ovaj problem mora rješavati diplomatskim putem, te se u tom smislu nadam da će aktualna hrvatska vlast, počev od ministarstava vanjskih poslova, pravosuđa i ostalih, na čelu s premijerom Plenkovićem, znati odgovoriti na ovakve provokacije. Nadam se da će upravo poučeni iskustvom sa Haškog tribunala i svih optužnica koje su na kraju završile oslobađajućom presudom, naći pravo rješenje i za optužnice Republike Srpske, rekao je Dilber jučer za naš list, ocjenjujući kako je “sve ovo malo čudno i očito je riječ o političkom pritisku na Hrvatsku.”
Prijave sudu u Bosni i Hercegovini podnijelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tereteći generale zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, uz obrazloženje da su kao zapovjednici vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” u pet općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubojstvo 1.644 civila i vojnika. Broj optuženih generala i imena jučer još uvijek nije bio u potpunosti potvrđen, a različite informacije dolazile su s više strana, međutim, reakcija hrvatskih branitelja bila je ista u cijeloj Hrvatskoj – nevjerica.
I zadarski su branitelji iskazali su ogorčenje ovakvim razvojem situacije, mada neki od njih otvoreno kažu kako je podizanje kaznenih prijava protiv hrvatskih generala bilo očekivano. Dopredsjednik zadarske HVIDR-e, Klaudio Vidaić, kaže kako je ovo sramota za cijelu Hrvatsku:
– Naša udruga stoji uz generale koji su časno izvršavali svoju dužnost, a jedini im je grijeh da su branili svoj narod i državu. Upravo je to ono što im nikad neće oprostiti neki visokopozicionirani političari u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini., kaže Vidaić. On smatra da je cilj podizanja ovih optužnica isključivo u pokušaju izjednačavanja žrtve i agresora u Domovinskom ratu, na čemu srpske vlasti rade od osamostaljenja hrvatske države.
Ratnog zapovjednika 7. domobranske pukovnije, Danijela Telesmanića Dida, naš je poziv zatekao u razgovoru sa suborcima iz Domovinskog rata. Svi su bili ogorčeni viješću, pitajući se “dokle se hrvatsku državu može ponižavati”:
– Ovo je sramota! Evo, sjedim tu sa svojim dečkima iz rata, invalidima koji su prošli pakao u ratu, i ne možemo vjerovati što se događa. Ovo više nije normalno, pa zna se kakav je general Gotovina i što je zapovijedao svojim ljudima u ratu. Postoji i zapis na kojemu se vidi kako im je naređivao da budu pametni i ne rade gluposti, a ovi sada dižu optužnicu protiv njega. Ne mogu reći ništa drugo, nego da je ovo jedna velika sramota i poniženje za Hrvatsku – zaključuje Telesmanić.