Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarska županija vijećnicima nabavlja 40-ak tableta

11.11.2016. 23:00
Zadarska županija vijećnicima nabavlja 40-ak tableta


U prvom tromjesečju sljedeće godine, Zadarska županija realizirat će projekt elektroničke sjednice. To je na 50. kolegiju zadarskog župana najavila pročelnica za pravne i zajedničke poslove Milena Ikić.  Ovim projektom Županija nastavlja s aktivnostima vezanim za informatizaciju svojih poslovnih procesa koje kontinuirano provodi proteklih nekoliko godina poput e-sjednica kolegija župana, e-pisarnica, službeni glasnika online. Informatizacija Skupštine Zadarske županije prvenstveno bi trebala polučiti velike uštede u tiskanju i pripremanju materijala za sjednice.
– Trenutno se proces pripreme sjednica odvija na način da se materijali u papirnatom obliku dostavljaju osobno na kućnu adresu ukupno 35 od 42 vijećnika koliko broji sadašnji saziv Županijske skupštine, dok je sedam vijećnika zatražilo dostavu materijala samo u digitalnom obliku. Osim vijećnicima, materijali se dostavljaju dužnosnicima, pročelnicima, predstavnicima nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji, Savjetu mladih u Zadarskoj županiji, saborskim zastupnicima izabranim iz Zadarske županije te svim političkim strankama koje imaju svoje članove u Županijskoj skupštini. Dakle, po sjednici se dostavlja oko 80 materijala na različite adrese stoga ovako organiziran poslovan proces uzrokuje veliku potrošnju papira i tonera te troškove pakiranja i dostave, rekla je Ikić.
Poseban problem je jednokratna uporaba pripremljenih materijala koji se koristi samo za potrebe održavanja zakazane sjednice dok se nakon održavanja sjednice uglavnom bacaju i tako neekološki “zbrinjavaju” ponekad bacanjem u nerazvrstani otpad.
– Uvođenjem e-sjednice želi se postići financijska ušteda u proračunu, racionalizacija troškova i veća učinkovitost u procesu pripreme i održavanja sjednica, veća transparentnost rada Skupštine i njenih radnih tijela. Posebno se naglašava postizanje ekološki osviještenog poslovanja kroz smanjenu potrošnju papira, prestanak upotrebe kopirnih strojeva i fizičke dostave materijala. Uvođenjem e-sjednice materijali će se vijećnicima dostavljati isključivo u elektroničkom obliku, a za tu svrhu će im se privremeno, za vrijeme trajanja mandata, dati na korištenje tablet računala putem kojih će preuzimati i koristiti materijale. Na taj način vijećnicima će se omogućiti pristup materijalima zakazane sjednice, ali i arhivi već održanih sjednica. Također, za potrebe uvođenja e- skupštine i online objave materijala u tijeku je izrada nova programske aplikacija koja će biti dostupna na županijskoj mrežnoj stranici, kaže pročelnica Milena Ikić.
Za jednokratni trošak nabave softwarea, pripreme wi-fi bežične mreže i tablet uređaja, Zadarska županija će izdvojiti 124.000 kuna, dok jednogodišnji trošak u pripremi sjednica Županijske skupštine iznosi u materijalnim troškovima oko 45.000 kn čemu se dodaje 15.000 kuna troškova plaća. Za jedan svoj, četverogodišnji mandat, skupštinari po tim osnovama potroše oko 240.000 kn.