Završetkom sezone na zadarskom Poluotoku sve je više zatvorenih ugostiteljskih objekata koji će svoja vrata otvoriti tek na proljeće.
Tijekom zime u staroj gradskoj jezgri radi tek nekolicina restorana, otvorenih kako ne bi morali davati otkaze zaposlenicima, te se snalaze i preživljavaju uz slabi promet, a visoke troškove održavanja i najma.
O tome kako preživjeti zimu na Poluotoku, koji je već sada u poslijepodnevnim satima prazan, razgovarali smo sa Stipom Kneževićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadar. On je istaknuo kako imaju velikih problema tijekom zime jer imaju jako malo posla te na mjesečnoj bazi gube novce.
– Imamo velike troškove plaća, struje i ostalih režija, kao i najma. Apelirali smo u Grad Zadar da ugostiteljima, koji su u najmu u gradskim prostorima, tijekom zimskih mjeseci smanje cijene najma, ali još nismo dobili odgovor. U Dubrovniku su, na primjer, dogovorili da ugostitelji ne moraju plaćati najam štekata, a sve u cilju da nastave raditi cijelu zimu, a kod nas kao da nitko iz gradske uprave ne reagira, rekao nam je Knežević.
Istaknuo je kako je Đir po gradu malo pomogao radu ugostitelja, ali to nije dovoljno kako bi radili svi restorani. I dok tijekom zime imaju problema s viškom radnika, tijekom ljeta imaju drugi problem – nedostatak radne snage.
– Tijekom turističke sezone imamo problem s nedovoljnim brojem radnika pa moramo dovoditi radnike iz unutrašnjosti ili iz inozemstva. Kod mene je tako radilo nekoliko Slavonaca, ali i jedna gospođa iz Austrije koja je odradila sezonu te se potom vratila u Austriju. Velik broj sezonskih radnika nema dovoljno znanja te ih je potrebno ranije zaposliti i dodatno educirati prije nego počnu s radom, ali oni su ipak samo priučeni radnici. Većina tih radnika nakon sezone ode, teško je naći radnike, a još je teže zadržati dobre radnike. Samo bi budala pustila dobrog radnika da ode, rekao nam je Knežević. Dodao je kako kod njega tijekom ljeta rade i srednjoškolci. Istaknuo je kako poslodavci moraju biti korektni, posebno prema mladima da ih se privoli da rade taj posao i dalje, kako bi u konačnici dobili iskusan i kvalitetan kadar u ugostiteljstvu.
najnovije
najčitanije
Više
AROMATIČNE GLJIVE
Uz ovaj trik šampinjoni će biti svježi i do tjedan dana
Crna Kronika
kod Osijeka
Muškarac se raznio bombom ispred trgovine
Svijet
SAD
Trump prijeti Kini višim carinama, odbija odgodu od 90 dana
Zadar
ULAGANJE U BUDUĆNOST
U okviru programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” osigurano 30 milijuna eura za škole
Zadar
OBAVIJEST
Niz ulica u Zadru i županiji u utorak ostaje bez struje, donosimo popis
Crna Kronika
PRODULJEN ISTRAŽNI ZATVOR
Podignuta optužnica protiv Zadranke zbog proizvodnje i prodaje droge
Županija
UGROŽENI BUŠAK
DOGODILO SE ČUDO U Poljicima oždrijebljen Vitar – autohtoni dalmatinski poni
Zadar & Županija
Izbori
Analitičar Žarko Puhovski: “Ako HDZ izgubi Zadar, to će odjeknuti!”
Zadar
lista konji
Ričard Nezavisni najavio listu za Gradsko vijeće sa zanimljivom porukom: “Nemojte glasati za nas”
Zadar
glas grada