Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Krivi smo svi, od prvoga do zadnjega

Autor: Drago Bajković

11.12.2008. 23:00
Krivi smo svi, od prvoga do zadnjega

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Smatram da svatko pojedinačno treba krenuti sam od sebe pa ću shodno tome reći kako nikako nisam zadovoljan svojom igrom i doprinosom momčadi ove jeseni. Također smatram da mi iskusniji igrači nismo dali dovoljno jer se nije moglo očekivati da mlađi nose odgovornost i igru Zadra.
Da smo barem mogli tekst započeti s rečenicom “Nogometaši Zadra od jučer su na zasluženom odmoru”. Istinit je dio da je od jučer započeo odmor za Zadrove igrače, ali koliko je zaslužen i koliko će moći uživati u ovoj zimskoj stanci veliko je pitanje. Zadar je zimu dočekao na posljednjem mjestu, čvrstvo prikovan za dno ljestvice s velikim zaostatkom za ostalim momčadima. Pretposljednji Inter bježi pet bodova, a Croatia šest, i na proljeće će Zadrani morati demonstrirati puno umijeća i znanja ne bi li se izvukli s tog posljednjeg mjesta.
Za očekivati je da će se klub zahvaliti nekim igračima, a pod obavezno se moraju dovesti pojačanja ako i sljedeće sezone Zadar želimo gledati u prvoligaškom društvu. Pouzdati se u to da će doći do proširenja Prve HNL na 16 klubova bilo bi ipak preriskantno, a i kontraproduktivno što se tiče razvitka nogometa na ovim područjima. Pogled na ljestvicu sve zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svijetu u Donatovu gradu čini prilično nesretnima. Samo tri pobjede, uz četiri remija i čak jedanaest poraza nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a pogotovo ne kapetana momčadi sa Stanova Jakova Suraća koji prilično emotivno proživljava Zadrovu krizu.
– Nakon ovakve jeseni kao kapetana Zadra sram me je prošetati Kalelargom. Smatram da svatko pojedinačno treba krenuti sam od sebe pa ću shodno tome reći kako nikako nisam zadovoljan svojom igrom i doprinosom momčadi ove jeseni. Također smatram da mi iskusniji igrači nismo dali dovoljno jer se nije moglo očekivati da mlađi nose odgovornost i igru Zadra. Podbacili smo svi, od prvoga do zadnjega i toga trebamo biti svjesni. Prvi korak u ozdravljenju Zadra je upravo taj da svatko od nas ponaosob razmisli o tome koliko je dao za Zadar u protekloj jeseni, ili bolje reći koliko nije dao. Tek nakon toga možemo krenuti dalje – kazivao je jučer Surać.
Uzroka na izvoz
Momčad koja je u prošloj sezoni bila hit prvenstva s relativno malim promjenama ove ima katastrofalni učinak. Što se glavni uzrok tome?
– Teško je odrediti točne uzroke i reći samo to nije bilo dobro. Smatram da uzroka ovako lošem rezultatu Zadra ima više. Kao što je poznato na početku ove sezone odmah smo ostali bez jednog od najboljih igrača, vratara Danijela Subašića koji je otišao u Hajduk, a najavljen je odlazak najboljeg strijelca Želimira Terkeša. Na kraju je ispalo da Terkeš nije otišao, ali je dugo imao problema s ozljedom i ibivao s travnjaka. Kada izgubiš dva igrača takve kvalitete onda je neminovno da dolazi do pada. Ne treba biti veliki matematičar i zbrojiti Terkešove zgoditke u prošloj sezoni, te koliko nas je puta Subašić spasio svojim obranama i dolazimo do jednog od uzroka. Odlaskom Modrića i Ćorluke i Dinamo više nije toliko jak, sada mu je Hajduk za vratom, a tako nije bilo prošle sezone. Uz to u prošloj sezoni bilo nas je više, bili su tu Balašković, Elez i drugi koji su svojim iskustvom činili jaku konkurenciju u momčadi. Činjenica je da se momčad nije pojačala i sve je krenulo u krivom smjeru.
Kroz ljetne pripreme i na početku sezone više se pričalo o tome hoće li Stanovi dobiti licenciju nego tko će pojačati Zadar?
– I to je jedan od razloga zbog kojeg nismo koncentrirani ušli u prvenstvo. Činjenica je da smo puno razmišljali o tome jer nije isto ako si domaćin na Šubićevcu ili u svojim Stanovima. Međutim, smatram da nema mjesta nikakvim opravdanjima, mi ighrači najzaslužniji smo za ovu katastrofalnu jesen i nitko od nas ne može izbjeći tu odgovornost. Naravno da je bilo objektivnih okolnosti među koje spadaju i ozljede Terkeša, Župana, Batura, Bilavera itd, međutim nemamo se pravo izvlačiti na te razloge.
Sve je krenulo porazom od Hajduka i Slaven Belupa, a nakon remija s Osijekom nastavilo posrtanjima protiv Šibenika, Dinama, Intera, Croatije …?
– Početak je bio stvarno loš. Prvu prigodui da se vratimo u igru i to vrlo dobru imali smo protiv Dinama na Stanovima. Odigrali smo odlično poluvrijeme i vodili 2:0, a onda smo u nastavku stali i sve to olako prosuli. Tu smo pokazali da kao momčad nemamo karakter, da ne znamo okruniti ono što nam je na dlanu. “modri” nikada nisu bili lošiji u Stanovima, a mi smo im dopustili da se vrate u igru. Smatram da nas je sve dokrajčilo u 7. kolu kada smo na Stanovima poraženi od Croatije (S). Imali smo također vodstvo, a onda smo s dva kiksa izgubili i ta dva boda. Kroz taj period izgubili smo samopouzdanje, iz pobjedničke momčadi postali smo gubitnička, a najgore je kada padneš na tom planu jer se tada vrlo teško vratiti.
Proljeće nade
Odstupanje Dalibora Zebića s klupe i imenovanje Ivice Datkovića trenerom (Zvone Jurić je vodio momčad u pobjedi nad Varteksom) bila je trenutačno uspješna šok terapija?
– Točno, radilo se o šok terapiji koja nas je na trenutak izvukla iz agonije. Uspjeli smo pobijediti Hajduk i Šibenik i neriješeno igrali sa Slaven Belupom. To nas je usjelo dovesti na korak od pretposljednjeg mjesta, međutim u posljednja dva kola opet smo kiksali i sve dobro napravljeno diskreditirali. Realno gledajući nije trener Datković mađioničar pa da može čarobnim štapićem sve u trenutku popraviti. On je došao na pola sezone, a sasvim druga priča trebala bi biti na proljeće kada s nama prođe pripreme.
Puno toga u igri Zadra nije štimalo ove jeseni. Što treba pod hitno promijeniti da bi ovoga proljeća Zadra krenuo u očuvanje prvoligaškog statusa?
– Puno toga. Prije svega smatram da nismo bili klapa na terenu kao sezonu prije. Vrlo je važno da među nama postoji zajedništvo na terenu i izvan njega i to onda donosi veliki pomak u našoj igri. Naša igra je bila loša, uopće dojam koji smo ostavljali i snaga u igri bio je očajan. Momčad na terenu mora djelovati kompaktno, ne smijemo se razvlačiti tako da između linija ostaje po 30-40 metara. Tada ništa ne možemo napraviti prema naprijed, a prema nazad ppostajemo jako ranjivi. Puno je detalja na kojima moramo raditi. Jedan period prekidi su nam bili rak rana, a pod kraj jeseni počeli smo primati zgoditke iz igre.
Svi se slažu da ovome Zadru trebaju igračka pojačanja ako se misli spasiti Druge lige na proljeće. Ili možda očekujete proširenje Prve HNL na 16 klubova?
– Smatram da bi bilo kontraproduktivno očekivati proširenje lige i nadati se da ćemo se tako spasiti. A što ako se proširenje ne dogodi? Smatram da se moramo uzdati sami u sebe, još puno bodova je u igri, čak 45, i Inter, Croatia i ostali itekako su dostižni. Smatram da su nam pojačanja nužna, a pritom mislim na iskusne i kvalitetne igrače koji bi donijeli jednu novu dimenziju ovoj momčadi. Siguran sam da tako razmišljaju i u upravi kluba i uopće ne sumnjam da ćemo na proljeće biti posve nova momčad. Naravno uz prave pripreme koje su temelj za tako nešto. I još nešto, najrađe ne bih davao intervjue u ovome periodu, ali svjestan sam da kao kapetan moram biti dostupan javnosti. Pred nama je period u kojem trebamo što manje pričati, a što više raditi i dati sve od sebe kako bi izvukli naš Zadar iz ove teške situacije – zaključio je na kraju razgovora Surać.


 SUBAŠIĆ I TOMASOV SU MORALI OTIĆI, ALI…


Na početku sezone Danijel Subašić je posuđen Hajduku što je pomalo kuriozitet da Zadar posuđuje “bilima” vratara, dok je Marin Tomasov na kraju polusezone prodan Hajduku u trenutku kada je prvoligaš sa Stanova posljednji na ljestvici.
– Smatram da se Subašićev i Tomasovljev odlazak nismo mogli ni trebali spriječiti. Jednostavno su prerasli ovu sredinu i normalno je da odu u veće klubove. Termin sigurno nije idealan s obzirom da smo posljednji na ljestvici. Možda je trebalo dovesti pojačanja u trenutku kada su se planirali odlasci ovih igrača kako ne bi upali u krizu, jer činjenica je da mladi i neiskusni igrači na kojima se mislila temeljiti igra Zadra nisu još uvijek dorasli tom teretu. Siguran sam da će uprava kluba poraditi na tome i da ćemo dovesti prava pojačanja prije zimskih priprema – kazao je Surać.