Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otočani prosvjedovali dok nisu dobli noćni trajekt

Autor: Irena Jurjević

11.12.2008. 23:00
Otočani prosvjedovali dok nisu dobli noćni trajekt

Foto: Irena JURJEVIĆ



“Nemojte mi kolutati očima, jer i meni se koluta očima”, samo su neki od živopisnih komentara putnika službeniku koji su u srijedu kasno navečer zaposjeli čekaonicu Jadrolinije ne željevši napraviti niti ‘makac’ dok se ne stvori trajekt koji će ih prebaciti kućama u Preko. Naime, zbog velikog nevremena koje je preksinoć vladalo u Zadru i Zadarskom kanalu trajekt Jazine koji je u 22 sata plovio za Preko nije mogao pristati te je vraćen u Zadar.
Stotinjak otočana ostalo je tako prepušteno samo sebi na zadarskom trajektnom pristaništu. Većina njih uspjela se nekako snaći i pronaći spavanje kod rodbine, dio onih najupornijih, ali i najnesretnijih koji nisu imali gdje prespavati, ostalo je prosvjedovati u čekaonici Jadrolinije.
-Svi mi moramo raditi sutra. Evo i ova cura radi u operacijskoj sali. Kako će ona ujutro biti sposobna za išta? Zato, ne idemo mi nigdi dok nam ne pozovu trajekt -bili su odlučni otočani ne željevši napustiti Jadrolinijinu čekaonicu. U međuvremenu je službenik Jadrolinije pokušavao ‘pošto-poto’ riješiti nezavidnu situaciju, pa je tako nemirno šetao prostorijom pokušavajući telefonskim putem pronaći naposljetku bilo kakav prijevoz za preostale putnike.
-A nisu nas mogli prebaciti u Lukoran kao što to inače rade? Neki dan je sta’, a sad nije moga’ stati, jer kažu da to nije službeno pristanište. Ali ovo je viša sila, oni to moraju, nema tu službeno ili neslužbeno-gunđao je jedan otočanin.
U međuvremenu kako otočani nisu napuštali čekaonicu, a ni njihovo negodovanje nije bilo ništa slabije, naposljetku je osiguran trajekt koji ih je u 23.30 prevezao u Preko. U pomoć je naime pristigao Supetar koji je veći od Jazina, pa tako vjerojatno i otporniji na nevrijeme, te su otočani te noći ipak sigurno pristigli svojim kućama.
Što se točno dogodilo u srijedu navečer pojasnio je iste večeri operativni službenik Željko Žunić, koji je putnicima naposlijetku i uspio osigurati drugi trajekt:
– Trajekt Jazine koji je isplovio iz Zadra u 22 sata za Preko prijavio se oko 22.30 sati kako ne može pristati te da će se okrenuti i s putnicima vratiti natrag u Zadar. Zbog plime je bilo preopasno pristajati i mi smo ionako cijeli dan na toj liniji vozili dosta otežano. I biogradska linija je također bila ‘na knap’, no sve su linije obavljene i dečki su se stvarno maksimalno trudili.Jer, bilo je strašno nevrijeme, i vani i u našem kanalu, a prognoza o ovom vremenu i olujnom jugu je najavljivana još prije pet dana. To je stvarno opasna stvar. No, ljudi nažalost čekaju zadnje linije, i evo, dogodi se što se dogodi. Putnici bi trebali bi obratiti pozornost na takve stvari, upozorio je Žunić.