Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Recidivist Dejan Gavran na četiri godine u zatvor

Autor: Minja Gugić

11.12.2008. 23:00
Recidivist Dejan Gavran na četiri godine u zatvor

Foto: Filip BRALA



Pokušaj pljačke je priznao, pa Sudsko vijeće nije dvojilo u svojoj odluci. Što se pak, tiče prijevare i krađe ključno je bilo svjedočenje zaposlenice mjenjačnice koju je osuđeni prevario, ali ona ga je prepoznala odmah nakon uhićenja još u policiji
Dejan Gavran (35) proglašen je krivim i jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine zbog prijetnji nožem i pokušaja pljačke te krađe.
Obrazloživši presudu sudac Boris Babić je pojasnio kako je Gavran priznao pokušaj pljačke, pa Sudsko vijeće nije dvojilo o njegovoj krivnji, a što se pak tiče prijevare i krađe, uzeto je u obzir svjedočenje Anele Maksan.
– Sud je u ovom slučaju apsolutno poklonio vjeru svjedokinji Maksan koja je bila vrlo uvjerljiva i dosljedna kada je pričala o tome kako ju je optuženi prevario i opljačkao. Osim toga, uvjerljivo ga je opisala, a potom odmah i prepoznala još u policiji. Stoga je Gavran za prvo kazneno djelo osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine, a za krađu u trajanju od šest mjeseci, pa to predstavlja jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine. Sudsko je vijeće cijenilo i njegovu dosadašnju osuđivanost. Naime, on je četiri puta pravomoćno osuđivan i to dva puta zbog prijetnji i dva puta zbog krivotvorenja isprava – pojasnio je sudac Babić dodajući kako je i ova kaznena djela počinio u vrijeme kušnje, pa se dvije pravomoćne kazne od šest i deset mjeseci zatvora moraju opozvati. Dodatna otežavajuća okolnost osuđenom Dejanu Gavranu, prema riječima suca Babića je i opasnost od “ponavljanja djela” tim više što je on nezaposlen i nema stalnih prihoda.
Gavran je presudu saslušao mirno, samo je povremeno kao u nevjerici odmahivao glavom.
Podsjećamo, njega naime, optužnica tereti da je 20. kolovoza ove godine oko 23 sata u automobilu u Bibinjama Svjetlani Svjetlanović, a u kojem su se nalazile još i Snježana Maričić i njegova izvanbračna supruga Ivana Đerđ koju je prethodno upozorio kako se treba praviti da ga ne poznaje, prislonio nož pod vrat i rekao da zaustavi automobil.
Nakon toga im je rekao da izađu iz auta, a on je pobjegao. Međutim, kako je jedna od njih neposredno prije izbacivanja iz automobila uspjela sakriti novac iz blagajne trgovine u kojoj su radile, Gavran ga nije uspio pronaći.
U policiji i pred istražnim sucem, branio se kako nije znao da se u automobilu nalazi dnevni utržak trgovine “Pijor” u Pakoštanima.
Što se, pak, tiče teške krađe, a riječ je o mjenjačnici “Exclusive Tours” također, u Pakoštanima koju je opljačkao istoga dana, Gavran je u svojoj obrani tvrdio kako nije kriv te kako je u toj mjenjačnici bio samo jednom kada je zatražio mobitel jedne od radnica da pošalje poruku.
No, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, on je tog dana u mjenjačnici tražio od zaposlenice Anele Maksan da mu razmijeni 500 eura, nakon čega je uzeo razmijenjeni novac, ali i onaj koji je dao razmijeniti što je Maksanova i potvrdila na sudu i njezin je iskaz bio ključan.
Do pravomoćnosti presude osuđeni Dejan Gavran, ostaje u pritvoru.