Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šahovska elita i ove godine u Zadru

Autor:

11.12.2009. 23:00
Šahovska elita i ove godine u Zadru

Foto: Adam VIDAS



Zadar Open tijekom vremena postao je respektabilan turnir sa zavidnim stupnjem organizacije, a poznat je u internacionalnim šahovskim krugovima


U prostorijama Falkensteiner hotela na Boriku jučer je održana konferencija za medije na kojoj su prisutni upoznati s pojedinostima vezanim uz 16. po redu međunarodni šahovski turnir “Zadar Open 2009.”. U organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog saveza Zadarske županije turnir će se od 13. do 19. prosinca održati u spomenutom hotelu, a organizatori su najavili kako očekuju 130 natjecatelja iz Hrvatke te iz brojnih europskih zemalja.
U ime organizacijskog odbora, okupljenima se najprije obratio Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra.
– Zadar Open tijekom vremena postao je respektabilan turnir sa zavidnim stupnjem organizacije, a poznat je u internacionalnim šahovskim krugovima. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, brojnim sponzorima te našem domaćinu – rekao je Dunatov prepustivši potom riječ Stanislavu Maroji, predsjedniku šahovskog saveza Zadarske županije. 
– Po broju velemajstora, međunarodnih i FIDE majstora ovo je najjače natjecanje u Hrvatskoj. Ove godine tako očekujemo između 15 i 20 velemajstora. Konačan broj trenutačno ne znamo, jer prijave su i dalje u tijeku. Što se tiče hrvatskih predstavnika, od njih 15 najviše rangiranih, nastupit će čak 11 šahista. Pravo nastupa na A turniru imat će igrači s rejtingom 2300 i višim, dok se B turnir odnosi na one s 2200 i nižim. Najbolje plasirani hrvatski igrač stječe pravo nastupa na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu. Bit će ovo i značajna prilika za zadarske šahiste Sašu Martinovića i Sašu Režana. Iz naše županije očekujemo između 25 i 40 sudionika.
Maroja je govorio i o tehničkim detaljima Zadar Opena.
– Turnir se odigrava po švicarskom sustavu u devet kola. Tempo igre bit će 90 minuta plus 30 sekundi po potezu. Uz Hrvatske, dosada su se prijavili predstavnici Austrije, Armenije, Njemačke, Bugarske, Gruzije, Ukrajine, Rusije, BIH, Crne Gore, Slovenije, Srbije… Svi oni borit će se za raspodjelu nagradnog fonda koji iznosi 80 tisuća kuna.