Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nelegalno se prodaje maslinovo ulje sumnjive kvalitete!

11.12.2010. 23:00
Nelegalno se prodaje maslinovo ulje sumnjive kvalitete!


Ono što me u ovom poslu bode u oči, a znam da je tako i s većinom poštenih i radišnih uljara i maslinara, nelegalna je prodaja maslinova ulja, ponavljam, sumnjive kvalitete, koja se događa po pločnicima, štandovima. Tu bi se konačno moralo uvesti reda. Ovamo čak dolaze ilegalni prodavači iz Murtera i tamošnjih okolnih mjesta, vozeći nerijetko i po tisuću litara ulja koje prodaju po 40 do 50 kuna po litri


Ovogodišnja berba maslina i njihova prerada na širem području ninskog bazena privedena je kraju. Oni maslinari i uljari koji su uzgoj i preradu maslina podredili suvremenim agrotehničkim mjerama proizvodnje djevičanskih i ekstra djevičanskih ulja, a njih je iz godine u godinu sve više, poslove berbe i prerade otpočeli su još početkom listopada. Za razliku od njih, oni maslinari koji se još uvijek ne žele odvojiti od starog izvornog načina prerade, čuvajući masline nakon berbe neko vrijeme u moru ili slanoj vodi, posao su priveli kraju nešto kasnije, upravo ovih dana.
U uljari
Kako bismo iz prve ruke saznali nešto više o ovogodišnjim prinosima, meljavi te konačno o kvaliteti maslinova ulja uputili smo se prema ninskom prigradskom mjestu Žeravi i tamošnjoj još uvijek jedinoj uljari u ninskom bazenu.
Riječ je o uljari “Robi” koja četvrtu godinu zaredom više nego uspješno radi u okviru malog i srednjeg poduzetništva u obitelji Momira Paleke. Kako bi sve bilo u okvirima postavljenog standarda te da bi korisnici bili zaista zadovoljni, kao i svi oni tijekom protekla dva mjeseca, proces se odvijao pod budnim okom Momira, njegove supruge Željke i sina Robija te također vrijednog i odgovornog djelatnika Momirova brata Milenka.
Pored toga što je strastveni maslinar i uljar Momir je i dopredsjednik Udruge dalmatinskih maslinara i uljara sa sjedištem u Vodicama.
– Dobra i uspješna sezona. U pojedinim dijelovima ovog zapadnog dijela Zadarske županije i to osobito u Ljupču, Briševu, Ninu, Vrsima i još nekim mjestima masline su rodile izuzetno dobro, čak bolje u odnosu na višegodišnji prosjek. Randman ili količina ulja zbog učestalih kiša nešto je manji nego prethodne godine i on se kreće od 14 do 17 posto, to jest na 100 kilograma maslina isteklo je u prosjeku 14 do 17 litara ulja. Da nije bilo vrijeme ovako vlažno, još bi bilo bolje, kaže Paleka, dodajući da su njegovu uljaru pohodili maslinari iz svih mjesta županije te otoka.
Grad Nin potiče maslinarstvo
– Primjetno je da se iz godine u godinu sve više čiste zarasle ograde i zapuštena zemljišta i da se podižu novi nasadi maslina, što je itekako pozitivno. Nadalje, ovim se poslovima okreće sve veći broj mlade populacije. Sve to rezultirat će većim količinama našeg izvornog domaćeg maslinova ulja na našem tržištu, manjim uvozom nekvalitetnog ulja sumnjive kvalitete i podrijetla te također neminovnim padom cijena, što će također biti jedan od pozitivnih čimbenika. U svemu ovome smatram da bi stručnjaci iz županijske Savjetodavne službe morali još više biti pri ruci maslinarima, posebno početnicima, jer vidim da mnogi od njih dosta lutaju i slabo se snalaze te ih savjetima educirati.
– Ono što me u ovom poslu bode u oči, a znam da je tako i s većinom poštenih i radišnih uljara i maslinara, nelegalna je prodaja maslinova ulja, ponavljam, sumnjive kvalitete, koja se događa po pločnicima, štandovima. Tu bi se konačno moralo uvesti reda. Ovamo čak dolaze ilegalni prodavači iz Murtera i tamošnjih okolnih mjesta vozeći nerijetko i po tisuću litara ulja koje prodaju po 40 do 50 kuna po litri. To je ulje najvjerojatnije stiglo iz nekog uvoza, dok istovremeno naši uljari, recimo, iz Briševa, Ljupča, Privlake, Nina i drugih mjesta teškom mukom nalaze put do kupca. Poznato je da mi uljari i vlasnici uljara pošteno plaćamo svoje obaveze, poreze i ostala davanja, a uglavnom smo prepušteni sami sebi. To nikako nije dobro za daljnji napredak našeg maslinarstva, ističe Paleka.
Ipak maslinarstvo u cjelini na ninskom prostoru iz godine u godinu ide naprijed, jer u zadnjih pet do šest godina sadašnja ninska gradska uprava s gradonačelnikom Emilom Ćurkom subvencijama je svojim maslinarima osigurala približno desetak tisuća visokokvalitetnih sadnica maslina domaćih i stranih sorti po izrazito povoljnim cijenama.