Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrijeme je na njihovoj strani, na Upravi odgovornost

11.12.2011. 23:00
Vrijeme je na njihovoj strani, na Upravi odgovornost


Pokazalo se da mladost i neiskustvo Zadrane neće ograničiti samo na borbu za ostanak u ligi


Više silom prilika nego pronicljivošću vodstva kluba, rukometaši Zadra u 2011./12 sezonu zakoračili su s pomlađenom momčadi sastavljenom isključivo od vlastitih igrača. Budući da je od starijih i iskusnijih trener Frane Kardum mogao ozbiljnije računati samo na usluge Nina Jeraka, Josipa Peše i Tomislava Zelića, a Šime Humbolt je sportske podredio obiteljskim i poslovnim obvezama, novi je strateg “plavih” s oprezom najavljivao drugoligašku avanturu momčadi u kojoj će uloge nositelja morati preuzeti kadeti i mlađi kadeti. Nakon što je lani s (na papiru) respektabilnim sastavom Zadar ispao iz Prve HRL, oprez svakako nije bio na odmet, pa je izjava o afirmaciji mladih kao primarnom, a rezultatu kao sekundarnom cilju govorila jezikom odmjerenosti. No, pokazalo se ubrzo da mladost i neiskustvo Zadrane neće ograničiti samo na borbu za ostanak, štoviše, uz malo više spretnosti u završnicama rukometaši iz Mocira jesenski su dio prvenstva mogli okončati pušući za vrat favoritima: Metkoviću, Hrvatskom dragovoljcu i Kamičku. Posljednje četiri od 13 ovosezonskih utakmica odigrali su neriješeno, što je svakako pokazatelj da je spomenuto neiskustvo odigralo svoju rolu, ali istovremeno i da ih ono nije spriječilo da odnesu bodove s neugodnih gostovanja u Solinu i Trogiru, odnosno da na svom parketu dođu na korak do slavlja protiv lidera Metkovića i trenutačno trećeplasiranih Sinjana. Kardumova momčad tako je prvu fazu natjecanja zaključila na vrlo dobrom petom mjestu. Vrlo dobrom iz perspektive rezultatski neopterećenog sastava, a odličnom uzmemo li u obzir da su glavninu tereta iznijeli igrači 1994. i 1996. godišta.
Iz svega navedenog, tj. prikazanog u jesenskom dijelu Druge HRL – jug, logičnim se nameće zaključak kako je vrijeme najbolji saveznik Zadra. Nakon dugo vremena “plavi” se mogu pohvaliti da imaju izrazito perspektivnu generaciju, dok im je momčad, gledano u budućnost, pokrivena na svim pozicijama. Dino Bukva na desnom vanjskom ili desnom krilu, Matija Merhar na srednjem, Lovre Klasanović na pivotu, Mate Perić na vratima i ostatak golobradog društva glasnici su još boljeg nastavka ove, odnosno nadolazećih sezona. Bez obzira što ih na proljeće očekuju gostovanja kod Metkovića, Kamička i Trilja – tri od četiri prvoplasirane momčadi, nije pretenciozno tvrditi da Zadar do kraja može i više od pete pozicije. A što se tiče dalje budućnosti, ona u najvećoj mjeri ovisi o ljudima u klubu: o njihovim pravilnim i pravovremenim potezima. Ono što su im dali Bog i Škola rukometa Miroslava Čačića imaju odgovornost ne upropastiti. Naravno, pod uvjetom da i oni žele vratiti klub u okružje koje Grad po sportskim, gospodarskim, socijalnim i tradicijskim vrijednostima i zaslužuje – u najviši razred.


Kardum: Momčad za dugoročne planove




U osvrtu na jesenski dio prvenstva trener Zadra Frane Kardum izrazio je zadovoljstvo ostvarenim.
– S obzirom na to da smo s pripremama započeli 15 dana prije početka sezone, a momčad se prvi put našla u ovakvom sastavu, smatram da smo odradili dobar posao. Iz kola u kolo smo se dizali u rezultatima, dok je paralelno s njima raslo i pozitivno ozračje u klubu. Zadovoljan sam učinkom u jesenskom dijelu te se nadam da će moji igrači i u nastavku pokazati visoku razinu borbenosti i želje za dokazivanjem. Najvažnije od svega jest da sada imamo momčad koja nam omogućuje kreiranje dugoročnih planova.


DRUGA HRL – JUG (M)


Redoslijed: Metković 1963 21, H. dragovoljac 19, Kamičak 17, Trilj PV 14, Zadar 12, Trogir 11, Solin, Dubrovnik 10, Split II, Jelsa 6, Krilnik 4, Knin ’95 2