Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Djeca Slivnice Gornje, Donje i Ždrila se družila i uživala u “razrednoj” atmosferi

Autor: Irena Jurjević

11.12.2012. 23:00
Djeca Slivnice Gornje, Donje i Ždrila se družila i uživala u “razrednoj” atmosferi

Foto: Vedran SITNICA



Čitanje priča, izrada čestitki, druženje s drugom djecom… Pa bilo to makar i jednom godišnje  razveselilo je djecu u Slivnici Donjoj gdje su se okupili učenici triju područnih škola. Povod je bilo druženje, ali i stvaranje razredne atmosfere, pojasnila je učiteljica razredne nastave Iva Horvat:
– Dječju radionicu održavamo svake godine, barem jedanput. Povod njezine organizacije je druženje. Naime, kako imamo mali broj učenika, okupimo područne škole iz Slivnice Donje, Slivnice Gornje te Ždrila kao bi se sva djeca družila zajedno te makar na kratko dobila osjećaj atmosfere kao i u jednom većem razredu, pojasnila je Horvat, dodajući kako je sveukupno jučer na radionici bilo prisutno trideset učenika. Prvo su se čitale priče, nakon čega se sudjelovalo u samoj priči i odgovaranju na pitanja. Drugi dio programa ostavljen je za likovnu radionicu čija tematika je prigodno bila bliska Božiću.
– Ja bih srce. Ja bih anđela…
– Kako ćemo? Ja bih srce. A ja anđela… – bila je neodlučna skupina djevojčica blizu nas. Naposlijetku su se odlučile za dekor jelke na svojim čestitkama, a cijelom poslu prišle su i više nego studiozno pitajući svoju voditeljicu za svaki detalj – smiju li ga staviti ili ne.
Voditeljica radionice Vesna Karuza pojasnila je plan i program radionice:
– Prvo se čita priča, nakon čega slijedi kreativan rad. Evo, i ovaj put smo čitali jednu lijepu priču – Jabuke gospodina Peabodyja koja govori o ogovaranju i jako je poučna, i za djecu i za odrasle. Pohvalile su je tako i učiteljice.
Što se tiče pak same radionice, iz časopisa se uvijek mogu dobiti ideje za kreativni rad, uputila je svoje polaznike voditeljica:
– Čestitke možda jesu skuplje kada ih šaljete poštom, ali su zato od srca jer će primatelj znati da ste se potrudili i mislili na njih, pojasnila je Karuza.
Jedna učenica – jedan razred
Mališani triju područnih škola jučer su imali prilike raditi čestitke, ali i figure od papira. Očekivano, djevojčice su se dale na čestitke, dok su se dječaci dali u nešto “konkretniju” izradu snjegovića od papira.
Posebno zanimljivo bilo je trima djevojčicama iz područne škole Ždrilo, koje su ujedno bile i jedine učenice te škole. A svaka učenica inače čini i svoj razred. Devetogodišnja Leonarda jedina je učenica u svom četvrtom razredu, dok njezina vršnjakinja Antea pak pohađa treći razred. Najmlađa od njih, sedmogodišnja Matija jedina je učenica u svom prvom razredu. Na upit kako im se sviđa ova mnogobrojnija varijanta s puno djece, sve tri odgovorile su složno:
– Zabavno je, ali mi više volimo biti skupa i tako se i družiti.
Na pitanje jesu li onda one i najbolje prijateljice slegnule su pak ramenima i kazale:
– A jesmo, što ćemo…
Njih u područnoj školi Ždrilo podučava učiteljica Željka Ninčević. Ipak, ne sjedi svaka u svom razredu pa da onda profesorica šeće od jedne do druge, kako smo u šali priupitali, već sjede svaka jedna pored druge, a programi koje prolaze se razlikuju.
Radionica u Slivnici gornjoj održana je inače u suorganizaciji Gradske knjižnice Zadar te se prigodno povezuje s dolaskom Bibliobusa u to područje. S obzirom na lošije materijalne uvjete, Gradska knjižnica Zadar osigurala je i materijale za rad, a bolji uvjeti rada kao i malo bolja organizacija rada nešto je što je prijeko potrebno za Slivnicu, kao i za njezina okolna područja.