Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lokalna vlast mora imati sluha za obrtnike

Autor: Irena Jurjević

11.12.2012. 23:00
Lokalna vlast mora imati sluha za obrtnike

Foto: Zvonko KUCELIN



Ja sam urar, sin Hofmana urara koji je svoju radnju otvorio pedesetih godina u Zadru. Preživjeli smo sve do sad, ali danas nas vrijeme gazi a mi i dalje moramo hraniti obitelj radeći ono što strojevi i dalje još ne mogu, kazao je ovaj poznati zadarski urar


Otkup lokalnih prostora, poticaji za obrtništvo i zaštita tradicijskih obrta, problemi kod izdavanja građevinskih dozvola – samo su dio problematike zadarskih obrtnika upućene budućoj lokalnoj vlasti na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Udruženju obrtnika Zadar.
Teško vrijeme za urare
U 2012. godini 9.428 zaposlenih nalazi se u obrtima. To je jedna značajna brojka ljudi, ali i glasača, odmah je u uvodu kazao predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta, nastavljajući kako se problemi obrtnika gomilaju te zahtijevaju partnersko rješavanje.
Stjepan Knežević osvrnuo se na otkup poslovnih prostora s kojim su, kaže, uvijek nailazili na otpor kod jedinica lokalne samouprave.
– Od skladišta smo napravili atraktivne prostore, oplemenili ih i maksimalno im digli cijenu. 2011. godine izašao je zakon za otkup tih prostora, no on je imao rupe pa tako naša lokalna samouprava, kao i druge, nisu učinile ništa kako bi te prostore stavili na prodaju, zaključio je Knežević.
– Kada sam krenuo u obrtništvo 1966. godine svoj lokal od devet metara četvornih morao sam sam preurediti zajedno sa stubištem stanara kako bi ishodio sve dozvole. Radim i danas i plaćam sve svoje obveze i mislim da sam svoj prostor do sada isplatio već nekoliko puta, kazao je potpredsjednik Udruženja obrtnika Zadar Vinko Pavlović, dodajući kako je “danas došlo vrijeme da se posao prelomio i obveze je postalo teško plaćati”.
– Za mene osobno otkup prostora bi bio svojevrsna nagrada, a isto očekuju i moje kolege zaključio je Pavlović.
Zadarski urar Davor Hofman dotaknuo se pak poticaja za obrtništvo, ali i zaštite tradicijskih obrta.
– Ja sam urar, sin Hofmana urara koji je svoju radnju otvorio pedesetih godina u Zadru. Preživjeli smo sve do sad, ali danas nas vrijeme gazi a mi i dalje moramo hraniti obitelj radeći ono što strojevi i dalje još ne mogu, kazao je ovaj poznati zadarski urar, ističući pritom važnost tradicionalnih obrta u razvoju turizma kao i u očuvanju kulturne baštine te apelirajući da nova gradska vlast na pojedinim dijelovima grada dozvoli financijski pristupačne lokale koji bi bili vidljivi i turistima.
Rad na crno i nelikvidnost
Voditelj sekcije graditeljstva Frane Vučetić osvrnuo se na problem (ne)dobivanja građevinskih dozvola koji je, uz rad na crno i nelikvidnost, glavni problem zadarskih građevinara.
– I sam ministar je nedavno kritizirao Zadar oko problema s građevinskim dozvolama i ta problematika bi se trebala riješiti, kazao je Vučetić.
Neven Vitlov upozorio je na probleme vode i trajektnih linija na zadarskim otocima predlažući tako gradnju vodospreme i vodovoda financirane sredstavima iz EU fondova, a dotaknuta je i tema reklama u povijesnoj jezgri koja bi se trebala riješiti, prema Mati Lukinu, putem unificiranih reklama, ali i jasnih propisa konzervatora. Goruća pitanja bila su i davanja obrtnika prema Gradu, koja bi, složili su se obrtnici, trebala biti manja, budući da obrti ili sve teže posluju ili se zatvaraju, a predloženo je i uključivanje obrtnika u rad odbora pri Gradskom vijeću grada Zadra, kao i osnivanje novog Odbora za poticanje malog i srednjeg poduzetništva.