Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ostanak se dobro vidi i s 10. mjesta

Autor: Drago Bajković

11.12.2012. 23:00
Ostanak se dobro vidi i s 10. mjesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Momčad sa Stanova tek dva boda zaostaje za devetoplasiranim Interom, a tri za Istrom 1961. Ni Osijek na 7. mjestu nije nedostižan, ima “samo” šest bodova prednosti


Lakše se diše. Puno lakše. Nakon subotnje pobjede nad Splitom u 19. kolu Prve HNL momčad sa Stanova “utaborila se” na 10. mjestu prvoligaške ljestvice. A to je prije malo vremena izgledalo kao “nemoguća misija”. Zadrani su neviđenom borbenošću i htijenjem stigli do ove velike pobjede. I za to im treba skinuti kapu i nakloniti se do poda, jer, to su zaslužili.
Zadarski preporod
Istini za volju do minimalne pobjede od 1:0 stigli su jako teško, Ali, to dodatno povećava draž i vrijednost ovoga troboda. Ne želimo niti razmišljati što bi se dogodilo da je Rebić u 62. minuti pogodio mrežu Zadrana i poravnao na 1:1. Ali, to se nije dogodilo. Možda bi momčad Ferde Milina i u tom slučaju uspjela zabiti još jedan zgoditak i doći do pobjede. Jer, ona silina koja ih je nosila u ovoj utakmici jednostavno nije dopustila drugi ishod osim – slavlja. Elaborirati posebno ovu utakmicu jednostavno nije potrebno. Zadar je uspio u onome što mu je bio cilj i sada na polusezoni zauzima 10. mjesto prvoligaške ljestvice. Na kontu Zadrani imaju 17 bodova, samo bod više od dvojca koji im gleda u leđa – Cibalije i Zagreba. Činjenica je da Zadrani s ovim plasmanom još uvijek nisu osigurali ostanak u Ligi (osim ako nitko od drugoligaša ne bude želio u elitni rang). Ali, isto tako je činjenica da momčad sa Stanova tek dva boda zaostaje za devetoplasiranim Interom, a tri za Istrom 1961. Ni Osijek na 7. mjestu nije nedostižan, ima “samo” šest bodova prednosti. Ono na čemu Zadrani svakako moraju poraditi je gol razlika. Po primljenim zgodicima momčad sa Stanova je uvjerljivo najgora, ove jeseni su čak 36 puta morali vaditi loptu iz svoje mreže. S druge strane što se tiče postignutih golova zabili su Zadrani 20 i nalaze se na petom mjestu odozdo. Ne bi se žalili na kraju sezone kada bi tu poziciju zauzimali po bodovnom učinku. Stanka je pred nama i puno posla. Ali, i puno nade kada vidimo kako “leti” Milinova vojska. Svaka čast!
Dinamo jesenski prvak
U posljednjem kolu prvog dijela prvenstva nije bilo prevelikih iznenađenja. Od šest predviđenih utakmica odigrano je pet, Osijek i Dinamo zbog velikog snijega svoju su utakmicu odgodili za 10. veljače. Modri uvjerljivo drže prvo mjesto sa 41 bodom, osam više od drugoplasiranog Hajduka. Splitski “bili” su u 19. kolu teškom mukom izborili pobjedu nad Interom. Strijelac pa slavlje na Poljudu bio je Milić u 33. minuti. U svakom slučaju ovaj rezultat Hajduka je za svaku pohvalu pogotovo ako znamo da je momčad bitno pomlađena. Uostalom, hajduci su ovom pobjedom učinili uslugu Zadru ostavivši Inter na 9. mjestu s dva boda prednosti ispred momčadi sa Stanova. Najveće iznenađenje jeseni je momčad Lokomotive koja je zauzela 3. poziciju. U posljednjem kolu su na Maksimiru bili bolji od Cibalije (1:0) čime su i oni, indirektno, pomogli Zadru. Lokomotiva ima samo bod manje od Hajduka, a isto koliko i Rijeka na 4. mjestu. Momčad s Kantride je u ovome kolu na svom travnjaku odigrala 0:0 protiv Slaven Belupa i zadržala bod prednosti pred Koprivničanima. Farmaceuti su u drugom dijelu jeseni potpuno podbacili, posebno ako pogledamo njihov start, kako u prvenstvu, tako i u Europi. Šesto mjesto drži Split koji je u ipak na Stanovima morao čestitati Zadru na zasluženoj pobjedi. Zagreb je u Kranjčevićevoj slavio protiv Istre 1961 i izjednačio se bodovno s Cibalijom. Momčad Ćire Blaževića i dalje drži “fenjer”, ali ne izgleda sve tako crno kao prije par kola. A Igor Pamić se ima pravo žaliti nakon ovoga poraza jer, čini se da “pjesnici” pod svaku “cijenu “moraju” ostati prvoligaši. Dva jedanaesterca koja su dosuđena za Zagreb stvarno su smiješna i prvoligašku zbilju u Hrvata čine još ružnijom. U svakom slučaju neizvjesnosti u nastavku sezone neće nedostajati. Ako ne na vrhu, a onda na dnu svakako.