Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Željeni korak naprijed još se nije dogodio

Autor: Viktor Bogut

11.12.2012. 23:00
Željeni korak naprijed još se nije dogodio

Foto: Filip BRALA



I dalje su Zadrani legitimni kandidati za jedno od prva četiri mjesta koja vode u doigravanje, ali veliku prednost pred Donatom ima Pula koja je u prvom dijelu sezone već slavila u Zadru i to sa 4:0


 S pet pobjeda i četiri poraza stolnotenisači Donata završili su prvi dio sezone na petom mjestu Superlige, s istim brojem bodova kao i četvrtoplasirana Pula te šestoplasirana Kutina. I dalje su Zadrani legitimni kandidati za jedno od prva četiri mjesta koja vode u doigravanje, ali veliku prednost pred zadarskom “legijom stranaca” (niti jedan igrač nije iz Zadra) ima Pula koja je u prvom dijelu sezone već slavila u Zadru i to sa 4:0.
Što se tiče zadarske momčadi, nije odigrala ništa spektakularno, a zapravo se to nije od nje niti očekivalo. Zadarski strateg Denis Karlović prije sezone je isticao kako očekuje ipak jedan korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu u kojoj su njegovi igrači završili na četvrtom mjestu regularni dio sezone, a nakon toga u polufinalu doigravanja očekivano lako ispali od nedodirljivog Dr. Časla.
Ipak, za sada Alan Jalžabetić, Tomislav Maraković i Domagoj Maglić još nisu zakoračili taj korak koji bi im trebao donijeti bolji rezultat nego prošle sezone. Čak se čini da su napravili i mali korak nazad.
Naime, prošle sezone su Zadrani bili bolji od Pule, a ove sezone ti isti Puljani ih u prvom dijelu sezone sa 4:0 dobiju kod kuće. Prošle sezone su Zadrani ipak pružili kakav-takav otpor Zagrebu, a ove sezone ih isti taj Zagreb, koji je ostao bez svog najboljeg i najboljeg hrvatskog igrača Frane Kojića, ih glatko dobije u Zadru.
No, s druge strane ipak valja istaknuti kako Donat, osim u domaćem dvoboju s Pulom, nije imao veći kiks te da je manje-više dobivao utakmice koje je trebao dobiti, a gubio one u kojima nije bio favorit. Imali su i problema s ozljedama i bolestima, a posljednje četiri utakmice su odigrali u osam dana. Sve u svemu, sezona se može okarakterizirati kao prolazna.
Sama Superliga, koja je sve samo ne super, je vrlo predvidljiva i ne nosi nikakvu zanimljivost, osim možda u dvoboju za drugo mjesto gdje se dubrovačkim veteranima, suprotstavljaju (doslovno) klinci Zagreba. No, titula prvaka pripada Dr. Časlu i dugo tu nitko neće moći zaprijetiti. Odmah na početku sezone bilo je jasno da Trans Agram neće moći ostati u ligi, a moglo se kladiti da će Split biti također na dnu.
Ostale momčadi su “tu negdje”. To su solidni igrači (za hrvatske uvjete) koji su slične kvalitete i svak svakog može dobiti. Tako Donat ima igrače u tzv. ranijoj seniorskoj dobi, osječka Olimpija ima malo više iskusnih igrača, Vodovod je spoj iskusnih i mlađih igrača i tako to ide iz godine u godinu.
Problem Donata i dalje leži u činjenici da domaćih igrača za prvi sastav nema. Ono nešto mladih što zadarski klub ima natječe se u drugom rangu i tu su bez pobjede, odnosno prvi dio sezone su završili glatko na posljednjem mjestu Prve lige s omjerom 0:9, meč razlikom -26, set razlikom -72 i razlikom u poenima od -410. Denis Karlović tvrdi da će ti igrači uskoro biti spremni i za najjači rang, što i ne mora biti pogrešno, jer kada je igrač mlad, ukoliko ima potencijala i ukoliko se razvija na pravi način, ima šanse za brzi napredak, no trenutačno se ipak ne čini da bi zadarski pomladak mogao uskoro igrati Superligu, jer niti u drugom rangu ne može se niti približiti osvajanju bodova.
Za ostanak u Prvoj ligi vjerojatno će drugi dio sezone za Donat II morati zaigrati i braća Karlović, jer inače bi klub mogao ostati bez drugoligaša u idućoj sezoni. No, rezultati u mlađim kategorijama ipak pokazuju drugu sliku i činjenica je da mladi donatovci imaju sve bolje i bolje rezultate, koji su dobar pokazatelj za budućnost. Put kojim trenutačno Karlović ide je dobar, jer pokušava od mladih igrača stvoriti seniore i pokušava doći do toga da u Donatu ponovno igraju Zadrani.