Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dodatak za slijepe manji nego u Albaniji

11.12.2013. 23:00
Dodatak za slijepe manji nego u Albaniji


Od trenutka kada su se slijepe osobe s područja Zadarske županije odlučile okupiti s ciljem da same traže vlastitu bolju budućnost prošlo je 60 godina. Od tada pa sve do danas oko Udruge slijepih Zadarske županije okupljali su se članovi koji su kroz nju dobili pomoć pri uključivanju u samostalni život i rad, ostvarili socijalno pravnu zaštitu i zadovoljili specifične potrebe koje u životu imaju slijepe osobe. Šezdeset godina udruge svečano je jučer obilježeno u dvorani hotela Kolovare, gdje su jučer bili predstavnici gradske i županijske vlasti među kojima i župan Stipe Zrilić te dogradonačelnik Živko Kolega.
Prve godine od osnutka provedene su u prikupljanju podataka i evidentiranju slijepih osoba na području Zadarske županije, kazao je u uvodu Ivan Džaja, a nakon što se sa školovanja vratila grupa mladih i ambicioznih ljudi na čelu s Vinkom Pepušićem i Ivanom Rajićem u vrlo kratkom periodu uslijedio je velik broj zapošljavanja, pa je udruga u svega godinu i pol dana bila bez nezaposlenih, radno sposobnih članova. Pokrenute su i brojne sportske aktivnosti šah, kuglanje, govorni pikado, a tijekom Domovinskog rata sportska energija je usmjerena u humanitarnu kada se uz pomoć Caritasa i Crvenog križa nabavljala hrana, odjeća i obuća koja je potom u prostorijama na Narodnom trgu dijeljena potrebitim članovima.
– Udruga danas broji 246 članova o kojima se skrbi od učlanjenja pa do prestanka članstva. U nju je učlanjeno devetoro djece do 18 godina. U osnovnu školu idu dvije članice, a na fakultetu je dvoje članova. Zaposleno je sveukupno dvanaest njih na radna mjesta telefoniste. Najveći broj članova, njih 152, čine osobe od preko 65 godina starosti, što je sreća, jer mlađih slijepih članova je sve manje, zaključio je Džaja. Na obljetnici je jučer bilo govora i o položaju slijepih osoba u Hrvatskoj, pri čemu se posebno stavio naglasak na inkluzivni dodatak za slijepe, a za koji je naveden podatak da je manji i od inkluzivnog dodatka u Albaniji.
Obljetnici su prisustvovali i mnogobrojni prijatelji ove zadarske udruge, pa su tako za ovu prigodu u Zadar doputovali i članovi društva iz Slovenije, ali i članovi udruge slijepih iz Šibensko-kninske županije.