Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedni u školi, a drugi na skijanju?!

11.12.2016. 23:00
Jedni u školi, a drugi na skijanju?!


Trajao je kratko i otišao u – “legendu”, ali je u svom kratkom manadatu uspio uvesti pomutnju, ali i razljutiti mnoge roditelje i neke od prosvjetara jer ove godine po prvi puta nastava u drugom polugodištu zapravo počinje usred tjedna – u četvrtak 12. siječnja.
Riječ je bivšem ministru obrazovanja Predragu Šustaru, a njegova je odluka ostala na snazi, iako je u vrijeme kada je donesena izazvala brojne prijepore i polemike u javnosti jer se moglo čuti kako će tako, neka djeca imati kraće zimske praznike, a djeca koja u to vrijeme sa svojim roditeljima idu na skijanje, svoj će izostanak moći bez problema opravdati.
U resornom Ministarstvu su to tada opravdali činjenicom da su tako morali napraviti i zbog maturanata kojima nastava završava ranije pa u suprotnom ne bi uspjeli “odraditi” potreban broj radnih, odnosno nastavnih dana.
Među zadarskim su prosvjetarima mišljenja – podijeljena. I dok jedni ne vide u čemu je problem, drugi s određenom dozom opreza i “diplomacije” kažu kako je “sve skupa ispalo malo nespretno”. Upravo je tako rekla ravnateljica zadarske Osnovne škole Petra Perardovića Stanka Pera Martinac koja je također, istaknula kako se nikada prije nije dogodilo da nastava počinje usred tjedna.
– Prema našem radnom kalenadru imamo dovoljan broj nastavnih dana i mislim da je onda trebalo djeci pustiti još ta dva dana pa da svi dođu u isto vrijeme u školu na početak nastave drugog polugodišta. Ovako, ispalo je malo nespretno jer će vjerojatno biti djece koja će stvarno ići s roditeljima negdje na snijeg i doći u ponedjeljak, zaključila je ravnateljica Pera Martinac.
Ravnateljica jedne od najuspješnijih zadarskih gimnazija – Gimnazije Franje Petrića poznatije kao MIOC, Blanka Pedišić kao i uvijek, imala čvrst stav te je rekla kako je – iskreno začuđena, ali i užasnuta…
– Doista sam najprije iznenađena idejom da nastava počinje usred tjedna što se nikada ranije nije dogodilo, a više od svega me užasnulo obrazloženje Ministarstva da će svoj djeci koja toga dana ne dođu na nastavu jer sa svojim roditeljima idu na skijanje, izostanak biti opravdan. Ja bih voljela da sva djeca u ovoj državi mogu ići na skijanje, rekla je Blanka Pedišić.