Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi u Hrvatskoj školovat će servisere električnih auta

11.12.2016. 23:00
Prvi u Hrvatskoj školovat će servisere električnih auta


Nakon što smo izradili dva nova programa usavršavanja u trajanju od 150 sati, ovih dana dobili smo verifikaciju Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te našeg, resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dakle, prvi naš novi program je – serviser ili serviserka električnih i hibridnih vozila. Uvođenjem tog programa, cilj nam je omogućiti svim našim učenicima ili pak, polaznicima stjecanje znanja i vještina kojima će moći samostalno izvoditi radove na visokonaponskim sustavima u hibridnom i električnom vozilu, odnosno prebacivati električno i hibridno vozilo u beznaponsko stanje. Potom, polaznici će naučiti dijagnosticirati grešku na visokonaponskom sustavu, znat će zamijeniti komponente visokonaponskog sustava vozila te ga ponovno uključiti u visoko naponsko stanje, rekao je Tihomir Tomčić ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića naglašavajući kako je to prvi i za sada jedini takav program u Republici Hrvatskoj.
Strukovna škola Vice Vlatkovića uspješno je podsjećamo, provela i EU projekt E-mobil – ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare, vrijedan 2,3 milijuna kuna. Tijekom realizacije tog projekta, osim nabavljene opreme, nastavnici ove Škole su, kroz edukacije provedene u Zagrebu i njemačkom gradu Arnsbergu stekli i kompetencije potrebne za dijagnostiku motornih vozila te servisiranje električnih i hibridnih vozila.
– Želja nam je bila da osiguramo dvostruku održivost projekta na način da korist od novostečenih znanja i vještina nemaju samo naši redovni učenici, već i da kroz sustav cijeloživotnog učenja to omogućimo i svim zainteresiranim polaznicima, ali i nezaposlenima. Danas se sve više električnih i hibridnih vozila nalazi na hrvatskim cestama, a tendencija cijele Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, idu prema njihovom povećanju. Već su donesene zakonske obveze i regulative. Sukladno tome javlja se i potreba za edukacijom stručnjaka koji će znati električno vozilo osloboditi s visokog napona, i to ne samo prije redovnog servisiranja vozila, već i kod nezgode na cesti kada je primjerice, potrebno vatrogascima i liječničkoj službi kako bi im se osigurao siguran pristup vozilu, pojasnio je Tomčić.