Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Ljupču ove godine prikupljeno 100 doza krvi

11.12.2016. 23:00
U Ljupču ove godine prikupljeno 100 doza krvi


U predblagdanskom ozračju, u Područnoj školi Ljubač održana je treća ovogodišnja akcija darivanja krvi, u organizaciji ljubačkog Aktiva DDK i zadarskog Crvenog križa, uz standardno sudjelovanje medicinskog osoblja Službe za transfuzijsku djelatnost zadarske Opće bolnice (dr. Karolina Balajić te medicinske sestre Ana Milutin, Sanja Glavan i Kristina Milošević). Pozivu predsjednika Aktiva, Mladena Duševića, i članova Povjerenstva odazvalo se 38 darivatelja iz Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze, Podvršja, mjesta u kojima djeluje ljubački Aktiv, te darivatelja iz Zadra, Poljica Briga, Ražanca i Rtine. Akciju su, kao i nebrojeno puta do sad, materijalno i moralno poduprli mještani Ljupča, a među njima u najvećoj mjeri sestre Marija i Zorka Dušević te bračni par Stošija i Tonći Marušić. Darivatelji su također zadovoljni što ih u zadnje vrijeme i općinska uprava u Ražancu bolje financijski potpomaže u odnosu na ranije godine.
Po okončanju akcije u školskoj učionici priređen je zajednički obrok. Tom je prilikom predsjednik Aktiva DDK Ljubač, Mladen Dušević, zahvalio svima koji su dali svoj obol u akciji. S ponosom je istaknuo da se uključuje sve više mladih darivatelja te da čak 25 do 30 posto stanovnika Ljupča daje krv, dok se istovremeno ta brojka na razini Hrvatske kreće na razini od 7 do 10 posto. Dodao je kako njihov aktiv broji 173 darivatelja, od toga njih 135 koji redovito daju krv.
Ljubački darivatelji ovih dana idu i na jednodnevni izlet u Zagreb na Advent te će posjetiti Samobor, kao i rodnu kuću blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću.