Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd je grad po mjeri čovjeka

Autor: Siniša Klarica

12.01.2009. 23:00
Biograd je grad po mjeri čovjeka

Foto: Sebastian GOVORČIN



Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Biogradu  sinoć je obilježen Dan Grada Biograda. Pred prepunom sportskom dvoranom srednje škole, nazočnima se kratkim govorom obratio gradonačelnik Ivan Knez. Knez je istaknuo da svi oni koji žele vidjeti, vide promjene na licu grada. Riječ je o zahvatima u infrastrukturi, društvenim događanjima, ali i onim gospodarskim i kulturnim.
– Zadaću koju ste nam povjerili, a to je upravljanje Gradom , shvatili smo kao služenje vama, građanima Biograda. Vjerujem da smo samo s vama koji ste vjerovali u ono što smo zajedno radili , uspjeli ostvariti toliko, rekao je gradonačelnik Knez zahvaljujući se i Vladi RH ali i Ministarstvu mora, prometa i razvitka ministra Božidara Kalmete na pomoći razvojnim programima grada. Gradonačelnik Biograda ukazao je i na usku suradnju između gradske uprave i Zadarske županije, naglašavajući da je njegovo gradsko poglavarstvo krasila jasna vizija budućnosti Biograda, kao grada po mjeri čovjeka .
Umjesto velikh rječi prikazana je 3D projekcija najvažnijih razvojnih objekata. Među njima je i završetak projekta Jadran, golf igrališta Baštijunski brig, ali i veletržnice ribe.
Sjednici su nazočili i gradonačelnici prijateljskih gradova Bad Ishella u Austriji, Porto San Giorgia iz Italije i Zaprešića. No na vodeću ulogu Biograda među 16 hrvatskih gradova u organizaciji Gradonačelnici za mir podsjetio je izvršni direktor ove organizacije Aaron Towish, koji je rekao da je glavni cilj organizacije nuklearno razoružavanju u razdoblju  od 2010. do 2020. Upravogradonačelnici onih gradova poput Biograda, koji su osjetili ratna razaranja, mogu svijetu i svojim vladama poslati poruku o nužnosti nuklearnog razoružanja.
–    U svijetu postoji 27.000 komada nuklearnog oružja. Ako bi se upotrijebilo samo 100 komada, dignuo bi se pepeo i zaklonilo bi se sunce. Time bi nastala glad od koje bi umrlo milijardu ljudi. Te zlokobne prijetnje svjesni su danas mnogi bivši sadašni državnici koji, poput Henrya Kissingera imaju potrebu pisati u prilog potpunog nuklearnog razoružanja, rekao je između ostalog Towish.
 Neposredno prije prezentacije, ovogodišnjim laureatima Nagrade Gada Biograda, podijeljena su priznanja.U ime književnica Rajke Maslovarić Anđelić i Radice Vrančić te poduzetnika Dražena Zebeca zahvalio se nekadašnji gradonačelnik Mirko Rudić koji je nagradu dobio za izuzetan doprinos u razvoju Biograd ne samo kao njegov gradonačelnik, već i kao sportski dužnosnik i predsjednik ribičkog društva Podlanica.
 Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić, koji je istaknuo da unatoč krizi za Grad Biograd neće biti problema u ovoj godini. Bila je to prilika da se župan Zrilić zahvali i mnogim načelnicima i gradonačelnicima županije koji su prošlu godinu učinili vrlo uspješnom u jedinici područne samouprave kojoj je on na čelu. Zrilić je najavio potporu razvojnim planovima Biograda, napose projektu plinofikacije, čija se nužnost vidi i u ovim danima krize opskrbe tim energentom. Župan je zbog rekao da je izvjesno tko će nakon svibnja ponovno voditi grad u sljedećem mandatu.
Sportsku dvoranu dignuo je na noge pjesmama Dalmacijio i Viva Croatia jedan od najvećih hrvatskih pjevača Đani Maršan.