Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ovaj tjedan napokon vađenje Ledenika?

Autor: Marija Knežević

12.01.2009. 23:00
Ovaj tjedan napokon vađenje Ledenika?


Već gotovo puna tri mjeseca brod-hladnjača Ledenik nalazi se na dnu mora, na dvadesetak metara dubine kod otoka Sestrunja. Na izvlačenje se čekalo ovoliko dugo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Naime, treba se „zaredati” nekoliko dana lijepog vremena i bonace da bi brod sigurno mogao biti izvađen sa dna mora.
– Danas je prvi dan lijepog vremena i nadamo se da će se to nastaviti kako bismo mogli započeti s vađenjem broda. Što se tiče ekološke strane brod je u potpunosti osiguran, ventili su provjereni i nema straha od zagađenja – kazao nam je jučer zadarski lučki kapetan Milivoj Maričić.
Krajem prosinca stvorili su se uvjeti za vađenje broda iz mora. No, vađenje je tada odgođeno je jer odabrani izvođač, tvrtka “Gracin” iz Šibenika, zbog izlova tuna nije imala na raspolaganju dva potrebna remorkera.
Ledenik je dug 70 metara i u vlasništvu je tvrtke Jadran tuna iz Turnja. Spomenuti remorkeri sada su stigli na mjesto havarije i, ako vrijeme posluži, vađenju broda trebalo bi se pristupiti ovaj tjedan.