Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bivša načelnica Općine Kukljica oslobođena optužbe

Autor: Minja Gugić

12.01.2010. 23:00
Bivša načelnica Općine Kukljica oslobođena optužbe

Foto: Filip BRALA



Obrazlažući oslobađajuću presudu predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman je naglasio kako nema govora o počinjenju kaznenog djela te kako nitko nije pretrpio bilo kakvu štetu niti sebi priskrbio nezakonitu imovinsku korist


Nakon sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Zadru vodio osam godina, bivša načelnica Općine Kukljica, Milka Blagdan danas je oslobođena od optužbe kojom se teretila za zlouporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je obnašala funkciju načelnice.
U obrazloženju oslobađajuće presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman je naglasio kako iz provedenih dokaza nesporno proizlazi da je Milka Blagdan samo ispoštovala odluku koje je jednoglasno donijelo Općinsko vijeće kao kolektivno tijelo. Naime, tom je odlukom Općinsko vijeće, poslovni prostor u vlasništvu Općine dalo u zakup općinskom vijećniku, Rajku Joji i to po fiksnoj, a ne najnižoj cijeni, odnosno ponudi.
Joja ju je prihvatio, a Milka Blagdan nije ni na koji način utjecala na odluku Općinskog vijeća.
– Nema govora o počinjenju kaznenog djela jer je fiskna cijena najma prostora od tadašnjih deset njemačkih maraka po metru četvornom ispoštovana i nitko nije pretrpio nikakvu štetu, niti je itko priskrbio protupravnu imovinsku korist – rekao je na kraju obrazloženja presude, sudac Boris Radman.
Prije izrečene presude svoje završne govore dala je tužiteljica Marija Rukavina kao i branitelj bivše načelnice, Rajko Mlinarić.
Što se pak, tiče Milke Blagdan ona je prije toga u svojoj obrani naglasila kako nije kriva za djelo koje joj se stavlja na teret. Pojasnila je kako je Općinsko vijeće Kukljice imalo pravnu zaštitu odvjetnice iz Zadra, Anke Maletić. Upravo zadatak odvjetnice je bio da upozorava na sve važne stvari koje su od utjecaja da bi radili zakonito.
– Uvijek smo radili jedino i isključivo – zakonito. Što se tiče poslovnih prostora oni su bili u derutnom stanju jer zakupoprimci u mjestu nisu uredno plaćali najamninu. Mi smo htjeli te novce za Općinu. Nadalje, htjeli smo te prostore dati u zakup domaćim ljudima kako bi funcionirala opskrba na otoku. Na kraju smo korektno odlučili jer je Rajko Joja uredno i na vrijeme plaćao najam Općini, opskrba je funcionirala i još je u tom prostoru zaposlio osam žena iz Kukljice. Moja je dužnost bila da radim na dobrobit Općine i svih njezinih žitelja i to sam uvijek činila. Osim toga, ugovor Rajku Joji trebao je prestati upravo 1.siječnja ove godine, a prema mojim saznanjima on još uvijek radi, što znači da mu je i nova vlast i novo Općinsko vijeće produljilo ugovor. Ta činjenica dovoljno govori u prilog tome da smo pametno postupili. Još jedanput naglašavam kako je odluku o davanju u zakup poslovnog prostora Rajku Joji dalo Općinsko vijeće, jednoglasno – rekla je na kraju svoje obrane, Milka Blagdan.
Ono što je još bilo zanimljivo na kraju ovog maratonskog suđenja bilo je i svjedočenje zadarske odvjetnice Anke Maletić koja je odlukom Općinskog vijeća Općine Kukljica oslobođena čuvanja odvjetničke tajne kako bi mogla svjedočiti o vremenu dok je bila njihova pravna zastupnica, a to se odnosilo na   vremensko razdoblje od 2001. do 2004. godine u vrijeme dok je Milka Blagdan bila načelnica Općine.