Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maslinari prvo moraju iskopati rupe da bi mogli dobiti sadnice

Autor: Branko Božić

12.01.2010. 23:00
Maslinari prvo moraju iskopati rupe da bi mogli dobiti sadnice


I ove će godine Grad Nin maslinarima i vinogradarima s područja Nina i njegovih pet prigradskih mjesta Zatona, Poljica Briga, Žerave, Ninskih Stanova i Grba osigurati dovoljne količine sadnica maslina i kalemova vinove loze po izuzetno povoljnim cijenama. Njih će uglavnom dobiti maslinari i vinogradari koji su tijekom lanjske godine prema gradu Ninu uredno podmirili svoja davanja glede komunalne naknade, komunalnog doprinosa, odvoza smeća i raznih poreza.
Kako bi se što veći broj zainteresiranih osoba uključio u ovaj projekt subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva, u koji će se iz ovogodišnjeg gradskog proračuna usmjeriti oko 100.000 kuna, posredstvom mjesnih odbora i postavljenih poziva na oglasnim pločama, maslinarima i vinogradarima je odaslana poruka da se po ovom pitanju očituju.
U povratnim informacijama koje su stigle na adresu odgovarajućih gradskih službi iz mjesnih odbora može se razabrati da su ninski maslinari izrazili potrebu za 671 komadom maslinovih sadnica te za 1.248 kalemova vinove loze. Iz Grba su poručili da potražuju 146 sadnica maslina i 230 kalemova loze, a iz Ninskih Stanova da im trebaju 373 sadnice maslina i 976 kalemova loze. Vinogradari iz Poljica Briga zatražili su najviše 4.085 kalemova loze te 174 sadnice maslina, dok su se maslinari iz Zatona odlučili za 272 sadnice, a vinogradari za 175 loznih cjepova. I na kraju u Žeravu će se po onome što traže tamošnji maslinari i vinogradari transportirati 107 sadnica maslina te 795 loznih cjepova.
Riječ je o maslinovim sadnicama sorti oblica, leccino, pendolino, tenera, ascolano i cipressino te o sortama vinove loze in blanc, debit, maraština, babić, plavina, merlot, cabernet sauvignon i sirah. Treba naglasiti da posebno maslinarstvo na području grada Nina iz godine u godinu grabi velikim koracima naprijed. Tome svakako ide u prilog što je u zadnje tri godine sadašnja gradska uprava s gradonačelnikom Emilom Ćurkom, putem subvencija svojim maslinarima osigurala ukupno 5.270 visokokvalitetnih sadnica najpoznatijih domaćih i stranih sorti i to za 10. kuna po komadu, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno preko 200.000 kuna.
Ovom prilikom valja istaknuti i to da je sadašnja ninska gradska vlast u pogledu nabave, a potom i podjele sadnica maslina i kalemova vinove loze uvela nove rigoroznije mjere. Naime, kako bi se eliminirala bilo kakva moguća preprodaja sadnog materijala, svi maslinari i vinogradari prije preuzimanja sadnog materijala, a to će najvjerojatnije biti sredinom idućeg mjeseca, morat će predočiti zemljišni vlasnički list. Također će morati na terenu djelatnicima gradskog Odjela za gospodarstvo i financije pokazati iskopane rupe u koje će se isti taj sadni materijal u konačnici zasaditi.