Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Utočište i mjesto molitve

Autor: Branko Božić

12.01.2010. 23:00
Utočište i mjesto molitve


Na ovom istom mjestu, a riječ je o našoj parceli, daleke 1937. godine na inicijativu našeg ondašnjeg mještanina Ivana Zekanovića Ivoča te uz potporu većine žitelja Krneze, podignuta je kapela Gospi Lurdskoj. Ona je na ovom mjestu stajala sve do 1958. godine kada ju je za trajanja vojne vježbe namjerno tenkom s lica zemlje zbrisala JNA, kažu braća Ivica i Zdenko Katić


Vrijedni i poduzetni stanovnici Krneze u općini Ražanac, točnije članovi obitelji pokojnog Ivana Katića, sinovi Zdenko, Ivica, Niko, Jure i Žarko te njihova sestra Marijana, ovih su dana krenuli uz stručnu pomoć majstora zidara Grge Džaje iz Zadra s realizacijom davne ideje o izgradnji zavjetne kapele Gospi Lurdskoj, zaštitnici bolesnika.
Kapela je iz temelja počela nicati na desetak metara četvornih i to u neposrednoj blizini križanja ceste koja ide na sjever prema Ražancu i Pagu te na istok prema Krnezi i Radovinu. Svi poslovi na terenu, koji bi trebali biti gotovi do 11. veljače, to jest do blagdana Gospe Lurdske, izvode se po projektno-tehničkoj dokumentaciji koju je izradio dipl. inž. arh. Omer Nikšić iz zadarske projektantske tvrtke “Denmar” d.o.o. te uz suglasnost Općine Ražanac.
– Na ovom istom mjestu, a riječ je o našoj parceli, daleke 1937. godine na inicijativu našeg ondašnjeg mještanina Ivana Zekanovića Ivoča te uz potporu većine žitelja Krneze podignuta je kapela Gospi Lurdskoj. Ona je na ovom mjestu stajala sve do 1958. godine kada ju je za trajanja vojne vježbe namjerno tenkom s lica zemlje zbrisala JNA. Na svu sreću u tom vandalskom činu ostao je netaknut drveni kip Gospe Lurdske koji se čuva u našoj mjesnoj crkvi Gospe od Sniga. Njega ćemo ponovno vratiti na ovo mjesto te će ga zajedno s čitavim objektom, u koji kanimo uložiti 20.000 kuna, blagosloviti naš župnik i dekan ražanačkog dekanata vlč. don Damir Juričin na dan blagdana Gospe Lurdske, kažu braća Ivica i Zdenko Katić, koje smo zatekli na gradilištu.
– U dogledno vrijeme hortikulturno ćemo urediti okoliš kapele, a to podrazumijeva ugradnju rasvjete, postavljanje klupa za sjedenje i odmor, dovod pitke vode te sadnju stabala i tome slično. Kada bude izgrađena i blagoslovljena ova zavjetna kapela bit će utočište i mjesto molitve ne samo za nas i naše sumještane, već i za prolaznike i namjernike kao i sve ljude dobre volje. Jednostavno ovim činom odužujemo se našim precima uz istodobni zagovor Majke Božje Gospe Lurdske da nam podari zdravlje duše i tijela te da posebno blagoslovi djecu koja su budućnost ovog mjesta, zaključuju braća Katić.