Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Hrvatske vode nisu na prodaju

12.01.2011. 23:00
Hrvatske vode nisu na prodaju


Hrvatske vode više ne mogu same određivati tko će obavljati poslove održavanja, nego je potrebno da se te tvrtke biraju na javnom natječaju, pa je poziv korak naprijed u usklađivanju sa zakonom


Nakon objave javnog poziva u Narodnim novinama kako Hrvatske vode  prodaju dionice i udjele u dvadeset i devet trgovačkih  društava vodnog gospodarstva, među građanima se javio  strah da i Hrvatskoj prijeti scenarij po uzoru na Kolumbiju ili  Boliviju, u kojima su zahvaljujući komercijalizaciji izvora  vode njihovi građani dovedeni  na prosjački štap.
No, Hrvatske vode su se na  svojim internet stranicama izjasnile kako one nisu na prodaju. U ovom slučaju radi se o  prodaji 15 posto poslovnih udjela, odnosno dionica onih trgovačkih društava koja obavljaju gospodarsku djelatnost  pretežito u građevinarstvu, a u  kojima su u Hrvatske vode u  postupku privatizacije trgovačkih društava vodnoga gospodarstva, stekle otprilike 15  posto poslovnih udjela odnosno dionica u tim društvima.
– Odlukom Upravnog vijeća  Hrvatskih voda od 8. prosinca  2010. godine određena je prodaja udjela/dionica u dvadeset  i devet vodoprivrednih trgovačkih društava javnim pozivom, a sukladno preporuci iz  Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske o prodaji udjela/ dionica iz  portfelja Republike Hrvatske  koji su manji od 25 posto. Pretpostavljamo da su potencijalni  kupci udjela uglavnom postojeći udjeličari (uglavnom zaposlenici) koji imaju pravo prvokupa, poručili su iz Hrvatskih voda, dodajući kako su  potencijalni kupci dionica  uglavnom sama društva za  prodaju svojim zaposlenicima.
Poziv za kupnju udjela u trgovačkim društvima vodnog  gospodarstva došla je prigodno u blagdansko vrijeme kada je u hitnu proceduru poslan  i Prijedlog zakona i izmjenama  i dopunama Zakona i vodama  čijim prihvaćanjem bi se Hrvatske vode preoblikovale u  društvo s ograničenom odgovornošću. No, prijedlog naposljetku ipak nije prihvaćen, i  hrvatski građani za sada mogu  biti mirni biti da postojeća zakonska regulativa ne dopušta  komercijalizaciju hrvatskih izvora vode, kazala je u razgovoru za Zadarski list  SDP-ova zastupnica Mirela  Holy.
– Jako smo se usprotivili tom  prijedlogu zakona o vodama  gdje se Hrvatske vode pretvaraju iz javne ustanove u  društvo s ograničenom odgovornošću, a i unutar vladajuće  koalicije nije bilo suglasnosti  tako da taj zakon nije prošao  na matičnom odboru i on vjerojatno neće biti raspravljen u  plenarnoj proceduri, pa pretpostavljam da će on biti povučen, kazala je Holy.
Što se tiče samog javnog poziva o prodaji udjela Hrvatskih  voda u 29 trgovačkih društava  Holy dodaje kako nije vidjela  natječaj, no pojašnjava kako se  vjerojatno radi u usklađivanju  sa Zakonom o vodama donesenim prije godinu dana.
– S obzirom na to da je  prema Zakonu o vodama koji  je usvojen prije godinu dana  određeno da Hrvatske vode  više ne mogu same određivati  tko će obavljati poslove  održavanja nego da je potrebno da se te tvrtke biraju na  javnom natječaju, onda je vjerojatno razlog što Hrvatske vode prodaju svoje udjele jest da  te tvrtke mogu uopće i proći  na natječaju jer bi se inače  moglo govoriti o sukobu interesa, odnosno da su Hrvatske vode izabrale te tvrtke jer  u njima imaju svoj udio. Mislim da je dobra stvar da je  izmijenjen zakon na način da  se provodi javni natječaj na  način da se odabire najpovoljniji ponuđač za radove jer  se na taj način može uštediti  novac i spriječiti određene  malverzacije, zaključila je Holy, odgovarajući i na pitanje o  mogućoj sudbini Hrvatske u  smjeru pojedinih zemalja  Južne Amerike.
– Hrvatske vode moraju ostati javna ustanova u vlasništvu  RH zbog toga što je voda strateški resurs. Kada bi Hrvatske  vode postale trgovačko  društvo to bi bilo jako loše jer  bi se radilo o dionicama i čistoj  privatizaciji. Današnja zakonska regulativa ne odobrava  prodaju izvora vode. To je zabranjeno izrijekom i zakon o  vodama koji je donesen prije  godinu dana je jako dobar zakon, zaključila je Holy.