Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Počinje pretvorba svinjskog mesa u šokol

12.01.2011. 23:00
Počinje pretvorba svinjskog mesa u šokol


Povjerenstvo TZ-a jedanput mjesečno obilazit će sve sudionike i pratiti sazrijevanje šokola


Devetu godinu zaredom u Ninu se održava šokolijada. Riječ je o jedinstvenom  gastroprojektu koji se realizira  prvenstveno zbog unaprjeđenja ugostiteljske ponude u  gradu Ninu te poticanja proizvodnje kod lokalnog stanovništva poznate ninske delicije  šokola. Čitava manifestacija od  samih njezinih početaka temelji se upravo na šokolu, jedinstvenom gastroproizvodu  koji se od davnina sve do naših  dana proizvodi pretežno u ninskom kraju.
Ninska šokolijada je prema  očekivanjima i ove godine pobudila veliko zanimanje javnosti, što govori i rekordan  broj od 56 potencijalnih šokolara, koliko ih je jučer u jutarnjim satima pristupilo u  dvoranu Doma kulture na  preuzimanje 500 kilograma  svinjskog mesa i na dogovore o  daljnjoj provedbi planiranih  aktivnosti.
Sve kandidate ugostila je inicijatorica ovog projekta direktorica Ureda TZ-a mr.sc. Marija Dejanović, te im je nakon  kraćeg razgovora stala dijeliti  meso, koje je nabavljeno u poljoprivrednoj zadruzi Poličanka iz Poličnika. Što će pak  šokolari učiniti i na koji će sebi  svojstven način pripraviti šokole, Ninjani i njihovi brojni domaći i strani gosti posvjedočit  će ovog ljeta, točnije u nedjelju  17. srpnja. Tog će se dana, naime, organizirati ljetna turistička fešta na kojoj će se uz  ostalo prirediti javna degustacija ovog proizvoda i proglašenje najuspješnijeg meštra  Šokolijade. Do tada će Povjerenstvo TZ-a koje će biti sastavljeno od eminentnih  stručnjaka iz kulinarstva i gastronomije jedanput mjesečno  obilaziti sve sudionike i pratiti  sazrijevanje šokola.
– Presretni smo jer iz godine  u godinu zainteresiranost  šokolara raste. Uz ostalo,  Šokolijadom su postignuta dva  cilja, a to su promocija i  održavanje proizvodnje šokola  koji se sada već dobrano može  naći u okviru gastronomske  ponude u svakom našem restoranu i konobi. Nastojimo da  mali poduzetnici na širem ninskom području još više prepoznaju vrijednost i važnost  ovog proizvoda i same manifestacije koju je TZ-a Grada  Nina zaštitila na državnoj razini, rekla je direktorica Marija  Dejanović.
Natjecatelji, 42 muškarca i  14 žena, dolaze iz 14 gradova i  mjesta. Meso su preuzeli te su  se u utrku za najboljeg šokolara u 2011. godini uključili:  Anka Šarlija, Frane Šarlija,  Marin Dejanović, Tomislav  Kera, Domagoj Burela, Jurica  Čvrljević, Slavko Dejanović,  Šime Skočić, Iva Skočić,  Đurđica Skočić, Eugen Šalov,  Vjera Sjauš, Branko Sjauš, Ante Kuzmar, Nedjeljka Filipović, Nevenka Vučković, Mira  Kosović, Nedjeljko Ivanić,  Ivan Stulić, Josip Stulić, Matija  Šalov i Miro Deša iz Nina,  zatim Ive Veršić i Vladimir Mrdelja iz Ninskih Stanova, Damir Jakovčević i Ana Marija  Jakovčević iz Grba, Boško Jurlina, Grozdana Jurlina iz Žerave, Ana Matulj, Ivica Matulj,  Šime Šango, Marija Kršulja,  Ruža Marijan i Miroslav Šango  iz Privlake, Pavao Gogić, Goran Budija, Gorana Budija, Jure Budija, Ive Budija, Stipe Budija i Branko Malekin iz Vira,  nadalje Mario Čošić , Milka  Čošić i Robert Predovan iz Vrsi, Dragan Vučković iz Poljica,  Igor Gulan, Marijan Duhovac,  Tomislav Krpan i Darko Pregiban iz Zadra, Perica Zdrilić i  Ivan Zdrilić iz Poličnika, Ivan  Dušević Roko i Mladen  Dušević iz Ljupča, Božo Zekanović iz Krneze, Zdravko  Svornik iz Sv. Ivana Zeline i  Dragutin Bulić iz Zagreba.