Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ostvaren Tuđmanov san

12.01.2012. 23:00
Ostvaren Tuđmanov san


HDZ ima poseban interes ulaska u EU, rekao je Božinović, jer su pregovori vođeni pod vodstvom HDZ-a


Nakon održanih tribina u zadarskom Arsenalu i Benkovcu u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice u hotelu Kolovare održana je i treća tribina u nizu na temu “Priprema za referendum za ulazak Hrvatske u EU”.
Za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju na tribini su lobirali saborski zastupnici, sve bivši ministri: Martina Dalić, Davor Božinović i domaćin, Božidar Kalmeta. Pored saborskih zastupnika Branka Kutije i Ane Lovrin te župana Stipe Zrilića nazočili su HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici.
– HDZ je najzaslužniji za završetak pregovora s EU. Donijeli smo niz odluka i zakona koji su omogućili završetak pregovora s EU. Predsjednica stranke Jadranka Kosor, kao predsjednica Vlade RH, zajedno s predsjednikom države Ivom Josipovićem, potpisala je u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu i pristupni ugovor s Europskom unijom, istaknuo je Kalmeta.
Nakon ratifikacije u parlamentima država članica, Hrvatska će postati punopravna članica EU 1. srpnja 2013. godine.
– Ostvaren je san prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Hrvatska će za godinu dana postati punopravna, 28. članica EU, rekao je Kalmeta podsjećajući kako su pristupni pregovori između EU i Hrvatske, koji su se sastojali od 35 poglavlja koja pokrivaju širok raspon politika i pravila EU, započeli još u listopadu 2005.
Kalmeta je pritom od nazočnih, naročito od gradonačelnika i načelnika općina, zatražio da se u svojim sredinama aktivno uključe u promicanje referenduma, odnosno potrebe građana da izađu na referendum i iskažu svoj stav.
HDZ ima poseban interes ulaska u EU, rekao je Božinović, jer su pregovori vođeni pod vodstvom HDZ-a, naročito intenzivno u posljednje dvije i pol godine, predvođeni Jadrankom Kosor.
– Od 1. siječnja 2007. Europska unija ima 27 zemalja članica i više od 500 milijuna stanovnika, čime predstavlja najsnažniju naddržavnu organizaciju u povijesti. Više nije pitanje “hoćemo li”, već “kad ćemo više u EU”, poručio je Božinović dodajući da je izrazito važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani odluče na referendumu.
– Hrvatska se vraća u zajednicu europskih naroda želeći doprinijeti njezinoj dobrobiti i blagostanju, njegujući kulturnu raznolikost i snažeći sva dosadašnja postignuća i promovirajući njene ciljeve, naglasila je Dalić i pozvala građane da izađu na referendum i donesu odluku za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.