Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tri mušketira i dama

12.01.2012. 23:00


U predizbornoj kampanji predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da prihvaća javno sučeljavanje samo ako joj s druge strane budu sva četvorica stranačkih lidera iz Kukuriku koalicije želeći tako pokazati ono što je stalno govorila – da se ne boji, da je snažna, da je najjača. A onda je stoički, s pjesmom na usnama i sa Šeksovim suzama hrabro pretrpjela poraz na parlamentarnim izborima.
Sada kada slijede unutarstranački izbori opet govori da se ne boji, a s druge su strane prvoj dami HDZ-a, iako to možda nije željela, tri mušketira – Milinović, Milošević i Karamarko.
Stranci koja je pala s vlasti kao da se dogodila prisilna demokratizacija jer je Šeksova tajna želja da Kosor nema protukandidata očito propala. Jedan za drugim ambiciozni HDZ-ovci skinuli su rukavice i bacili pred svoju predsjednicu.
Kosor je uz kiseli smiješak izjavila da je to dobro i da čestita na kandidaturi i hrabrosti iako je u sebi možda progutala gorak okus “izdaje”.
Iako je za stranku dobro i poželjno da se na čelne pozicije kandidira više ljudi, aktualna predsjednica HDZ-a možda je požalila što je ona sama „kumovala” uzletu spomenutog trojca. Naime, Darko Milinović joj je zamjenik, a Karamarka i Miloševića je dovukla u Vladu i gurnula im u ruke članske iskaznice. Sada Milinović priča o potrebi demokratizacije i modernizacije stranke, a Milošević bi odmah ukinuo kult ličnosti, uklonio “glavnu” kožnu fotelju i skinuo sliku aktualne stranačke predsjednice.
 Jadranka Kosor, koju mnogi već zovu gubitnicom jer je izgubila predsjedničke izbore, parlamentarne izbore i sada bi u slijedu išao i unutarstranački poraz, možda se sada, ipak boji.
Gospićki HDZ-ovac Darko Milinović, iza kojega stoji dugi stranački staž i izborni rezultati, u trenucima teškim za HDZ dobio je krila i nada se potpori članstva. Tomislav Karamarko zadržao bi kormilo HDZ-a čvrsto desno, a Domagoj Ivan Milošević za kojeg se u bivšoj Vladi smatralo da ima nos za investicije tražit će potporu poslovnih krugova. Jadranka Kosor zasad se čvrsto drži ponajviše za potporu Vladimira Šeksa. No, zar upravo Milinovićevo javno negodovanje zašto je predsjednica objavila kandidaturu prije medijima nego predsjedništvu, te Miloševićevo i Karamarkovo pikiranje na tron „tek” što su se dočepali stranačke iskaznice, ne pokazuje da su Šeksu konci pobjegli iz ruku? Kako će onda skrojiti pobjedu Jadranki Kosor veliko je pitanje.
Dok spomenuti trojac na unutarstranačke izbore, koji će se održati za nekoliko mjeseci, ide neopterećen jer u odnosu na Kosor nemaju što izgubiti, za nju su ovi izbori prevažni.
Naime, oni će uvelike dati pečat njezinoj političkoj karijeri. Iako je poznata po tome da stalno govori kako naporno radi i sa smiješkom podnosi poraze, još jedan pad i to u svojoj stranci, ova čelična dama teško bi podnijela.
Bila bi to sol na ranu njezinih političkih padova, ali bi ostanak na čelu stranke bio eliksir njezinog političkog života.