Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večeras svečana sjednica

12.01.2012. 23:00
Večeras svečana sjednica


Ove godine nagradu za životno djelo primit će prim.dr.sc. Sergije Padelin, dok će godišnje nagrade pripasti Planinarskom društvu Belveder i Udruzi inovatora Zadarske županije sa sjedištem u Biogradu na Moru


U povodu Dana Grada Biograda na Moru 15. siječnja, kao i blagdana Sv. Stošije, njegove nebeske zaštitnice, pripremljen je bogat i raznovrstan program obilježavanja.
Kao i ranijih godina u obilježavanje ovog datuma uključili su se uz gradske vlasti i župnu crkvu i sportaši, kulturne ustanove, KUD-ovi, udruge i mnogi drugi koji su željeli dati svoj doprinos Gradu za njegov dan. Tako je, primjerice, upravo u tijeku održavanje već tradicionalnog malonogometnog turnira Cup Grada Biograda 2011./12. godine, a finalni susret je danas. U prostorijama Gradske knjižnice održana je poetsko-glazbena večer, dok je u Gradskoj galeriji postavljena izložba slika Mate Jurkovića, pod nazivom “Dalmatinska zagora”. Gradu u čast u Zavičajnom muzeju danas je izložba “Biograd između dva svjetska rata”, autorice prof. Gorke Božulić. Centralni događaj ove proslave svakako je večerašnja svečana sjednica biogradskog Gradskog vijeća, na kojoj će zaslužnim građanima biti uručene nagrade i grbovi Grada Biograda.
Ove godine nagradu za životno djelo primit će prim.dr.sc. Sergije Padelin, dok će godišnje nagrade pripasti Planinarskom društvu Belveder i Udruzi inovatora Zadarske županije sa sjedištem u Biogradu na Moru. Na svečanoj sjednici kojoj uz brojne uzvanike nazoče i predstavnici gradova prijatelja grada Biograda, potpisat će se i sporazum o bratimljenju s rumunjskim gradom Alba Iulia. Svečana priredba pod nazivom “Tebi, grade” koju već tradicionalno za ovaj dan priređuje domaći KUD Kralj Tomislav, održava se u subotu 14. siječnja u školskoj sportskoj dvorani, a nastupit će svi članovi društva i njihovi gosti.
Regata devet gradova prijatelja je danas od 12 i 15 sati, a na regatnom polju ispred Gradske luke. Na sam dan 15. siječnja ujutro biogradska Gradska glazba odsvirat će budnicu ulicama grada, a predstavnici gradskih vlasti, stranački predstavnici i predstavnici udruga položit će vijence kod središnjeg križa na biogradskom Gradskom groblju. Istoga dana u župnoj crkvi svete Stošije s početkom u 11 sati svetu svečanu misu predvodit će požeški biskup mons. Anton Škvorčević. Istoga dana održat će se i atletska utrka Biograd – Crvena luka – Pakoštane – Biograd, koja se ovim povodom također održava već niz godina. Najmlađi Biograđani, polaznici dječjih vrtića, darovat će gradu priredbu “Recimo da obitelji” pod nazivom “Tata+Mati+Ja=Da”, u kojoj će se sa svojim roditeljima natjecati u mnoštvu zabavnih disciplina.