Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Međunarodne povorke, dječji karnevalić, paljenje karnevala i – Gustafi!

12.01.2017. 23:00
Međunarodne povorke, dječji karnevalić, paljenje karnevala i – Gustafi!


Za desetak dana na otoku Viru svečano će se uz primopredaju ključeva općinske vlasti proglasiti Maškarana Republika, a potom će Vir sljedećih pet tjedana biti prepušten ludorijama, zabavi i luckastoj međunarodnoj povorci maškara iz cijele Hrvatske, Slovenije, Češke i Slovačke, potom karnevalu za djecu, tradicijskim virskim maškarama i paljenju Karnevala te neizostavnim koncertnim uzbuđenjima.
Tako već na otvaranju manifestacije Virske maškare 28. siječnja – koja je u svom tradicijskom obliku jedna od najstarijih u Zadarskoj županiji – sviraju kraljevi dobrog zvuka i nesputane zabave, vodnjanski “Gustafi”, a nastupit će i cirkuska atrakcija “Razbibriga” iz Samobora i Zagreba sa spektakularnim vatrenim programom.
Predaja ključeva Velikom meštru
Načelnik Kristijan Kapović predat će te večeri ključeve vlasti prvom među jednakima, Velikom meštru Virskih maškara Miroslavu Glavanu, a on će po tradiciji i uspostavljanju Maškarane Republike obećati sve i svašta.
Sljedeća subota 4. veljače – kao i sve druge s programom na virskoj Ljetnoj pozornici uz restoran Kotarina – rezervirana je za šašavi “Vir Fešn Najt” kojega će u biranju najbolje maškarane manekenke voditi Toto & Kraljice. Treći tjedan počet će 11. veljače atraktivnim i raskošnim karnevalskim igrama s prebogatim nagradnim fondom, a za dobro raspoloženje zadužena je zadarska grupa Vista.
U petak 17. veljače organizira se Virski karnevalić koji je prošle godine u svom prvom izdanju okupio oko 330 sudionika iz svih dječjih vrtića Zadarske županije, a dan kasnije 18. veljače kroz Vir će u ludom defileu proći velika međunarodna karnevalska povorka. Prošle godine bilo je više od 500 sudionika povorke, a apsolutni pobjednici, etnografsko društvo i skupina Cigani iz Dornave, obećali su kako ove godine kao prava europska atrakcija dolaze po nove pobjedničke pršute, vina, šunke i ostale nagrade. Svira zadarska grupa Modus.
Spektakl na kraju veljače
25. veljače dolazi estradna zvijezda Maja Šuput uz gastro stol i tematsku večer posvećenu tradicijskim virskim maškarama, a za sladokusce to znači: virski juneći gulaš! U nedjelju 26. veljače uz Tempo Band Zadar po Viru će krstariti tradicijske virske maškare posjećujući Virane po naseljima u njihovim domovima od jutra do mraka, dok je najspektakularniji program po običaju rezerviran za utorak 28. veljače. Posljednjeg dana Virskih maškara javno će se osuditi i spaliti virski Karneval, a potom će popularni Jasmin Stavros pokazati zašto je nazvan jednim od – kraljeva zabave.
Petotjednu manifestaciju Virske maškare 2017. sa sloganom “Život je karneval. Maškare su na Viru”, organiziraju destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i Udruga Vizera, uz sponzorstvo Općine Vir. Svi koncerti, druženja, zabava i cjelokupan program Virskih maškara 2017. odvijat će se na Ljetnoj pozornici uz restoran Kotarina.