Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Meštrović: Nema entuzijazma, ostala je samo borba za fotelje

12.01.2017. 23:00
Meštrović: Nema entuzijazma, ostala je samo borba za fotelje


Samo četiri mjeseca prije lokalnih izbora nijedna politička stranka u Zadru nije izišla ni s jednim jedinim imenom svoga kandidata za gradonačelnika i župana. Javna je tajna da oporbene stranke potajice traže “nekog” tko bi likom i djelom mogao ponuditi izglednu alternativu 26-godišnjoj vladavini HDZ-a.
Zadarski sociolog dr. Krešimir Krolo jučer za naš list izjavio da “SDP na političkom terenu ne postoji”. Ako je to točno, što bi se tek moglo reći za ostale tradicionalne stranke poput HNS-a, HSS-a, HSLS-a. Većina njih u ovom trenutku postoji ‘samo na papiru’ iako će naravno nerado priznati kako čak i vlastito članstvo moraju nazivati provjeravajući imaju li još njihovu stranačku iskaznicu.
Izuzev SDP-a koji se kao jaka tradicionalna snaga održava na starim lovorikama, te MODES-a koji nakon pola godine rada polako poprima i obilježja nacionalne političke snage, svi ostali u lokalnoj javnosti figuriraju kao mrtvo slovo na papiru. A do izbora je, dakle, ostalo tek četiri mjeseca.
Doajen zadarske politike, Romano Meštrović, iako se već davno povukao iz stranačkog života, prati događaje u lokalnoj politici.
– Stranački život u Zadru nigdje se ne osjeća osim u borbi za vlastite fotelje. Upravo je to razlog zbog čega je gotovo nestala i zadarska oporba, u pitanju je borba za pozicije i održavanje na funkciji, što je zatrlo svaki ozbiljniji i kompaktni stranački rad. Možda sam ja star i ne uočavam nova lica, ali čini mi se kako je većina tih političara potpuno anonimna, nema ih i narodu su daleki. Nešto tek čujemo od ovih na vlasti, ali samo zato što se javnost izvješćuje o njihovim odlukama, mada ni oni ni oporba ne rade svoj stranački posao: previše je klanova i razjedinjenosti – kaže Meštrović koji razloge vidi u sljedećem:
– Nema entuzijazma, ali nema ni uzora na koje se danas političari mogu ugledati. Predsjednica nam ide kudikamo, više ni sami ne znamo gdje, Ustavni sud ima ljude za koje dobro znamo kako su izabrani, svakodnevno gledamo aferu do afere u mnogim državnim institucijama, pa je pitanje kome se više može vjerovati i na koga se političari koji tek dolaze mogu ugledati. Sve je manje časnih ljudi, uzora i iskrenih ciljeva, a sve više afera i političkih falsifikata, što se sve onda reflektira i na lokalnu politiku – kaže Meštrović.