Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Buljat: Zatvaranjem ceste postat ćemo svratište za Rome!

Autor: Siniša Klarica

12.02.2010. 23:00
Buljat: Zatvaranjem ceste postat ćemo svratište za Rome!


Zatvaranjem ceste prema Zadru, izgradnjom otpada na sjeveru, Zemunik postaje slijepo crijevo, kao Raštane. Postat ćemo selo slučaj ili svratište za Rome, a sljedeći korak moglo bi biti ukidanje općine, izrazio je sumnju zamjenik potpredsjednika OV-a Željko Buljat
Zemuničani traže od resornog ministarstva hitna jamstva da će se već ove godine krenuti u projektiranje podvožnjaka, kako bi gradnja mogla početi 2011.
Iako je temeljem inspekcijskog nalaza najavljeno da će do zatvaranja prilaznih puteva cesti Zadar – Zemunik Donji doći u ponedjeljak, to se neće dogoditi. To je na sinoćnjoj proširenoj sjednici Općinskog vijeća Zemunika Donjeg izjavio načelnik općine Josip Marušić. Marušić je okupljenim vijećnicima rekao da je na sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, na kojem su uz ministra Kalmetu sudjelovali i državni tajnici Dražen Breglec i Ivica Perović te predsjednik uprave Hrvatskih cesta Jakov Krešić, zaključeno da se cesta ipak mora zatvoriti, ali da će se krenuti u realizaciju izgradnje podvožnjaka ispod piste.
Predsjednik OV Zemunika Donjeg Stanko Duilo rekao je da je rješenje o zatvaranju ceste napisano još u rujnu 2008., ali da postojeći inspekcijski nalaz kojim se zbog sigurnosnih razloga nalaže zatvaranje prilaznih puteva cesti, (zapravo prelaza preko piste) ide djelomično na ruke Zemuničanima. Naime, ovim nalazom taj dio ceste svrstava se u nerazvijene ceste koje su u nadležnosti općine. Naravno, Duilo je izrazio i sumnju da iza svega nešto drugo stoji jer su ovakvoj odluci EU komisije za sigurnost prometa doprinijela i neka županijska tijela.
– Zatvaranjem ceste prema Zadru, izgradnjom otpada na sjeveru, Zemunik postaje slijepo crijevo, kao Raštane. Postat ćemo selo slučaj ili svratište za Rome, a sljedeći korak moglo bi biti ukidanje općine, izrazio je sumnju zamjenik potpredsjednika OV-a Željko Buljat. Dio vijećnika iz HDZ-a zapitao se bi li građanski neposluh uopće donio kakav rezultat te da je jedini način da se inzistira na dogovoru koji je sklopljen u Zagrebu.
Općinsko vijeće Zemunika Donjeg donijelo je zaključak da se cesta ipak ne zatvara do 1. travnja i da se na nju ne stavljaju tzv. „New Jersey” prepreke. Također, od resornog ministarstva traže se hitna jamstva da će se već ove godine krenuti u projektiranje podvožnjaka, kako bi gradnja mogla početi 2011. Prema riječima nekih vijećnika, gradnja podvožnjaka koštala bi između 30 i 40 milijuna kuna, ali više o svemu će se znati u petak kad u Zemunik Donji dolazi ministar Božidar Kalmeta.