Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Korak blizu, tri daleko

12.02.2011. 23:00
Korak blizu, tri daleko


Premijerni nastup u proljetnom dijelu Prve HRL rukometaši Zadra preksinoć su u Mocirama zaključili 25:27 porazom od Kaštela Adriachema, 10. u ovoj sezoni. Nakon izrazito lošeg prvog poluvremena, izabranici Romana Perinovića u nastavku dvoboja 14. kola ponudili su kudikamo bolje izdanje, međutim, tehničke greške i nesigurnost u prijelomnim trenucima koštale su ih novog neuspjeha. Za pretposljednju momčad Prvenstva radilo se o jednom od imperativom obilježenih domaćih susreta.
Umjesto kažnjenog Suraća (crveni karton iz 12. kola), ulogu prvog kružnog napadača domaćih Perinović je dodijelio mladom Klasanoviću, a na startu utakmice na teren poslao još: Cotu na vratima, Brkljaču i Merhara na krilima, te Humbolta, Pešu i Jeraka na vanjskim pozicijama. Zamjena pozicija Humbolta (desni vanjski) i Brkljače (desno krilo) u prvih se šest minuta pokazala odličnim potezom zadarskog stratega – Humbolt je do 4:4 praktički sam držao domaće,  međutim, „plavi” se jednakom učinkovitošću nisu mogli pohvaliti i u defanzivnom dijelu.
Tek u su u 8. uspjeli prekinuti stopostotnu realizaciju Kaštelana. Nažalost po malobrojne domaće navijače Zadar će uskoro stati i u napadu, a gosti od 8. do 15. napraviti 5-1 seriju. Strijelac jedinog gola za Zadrane bio je Merhar s krila, smjestivši loptu u Družijanićevu mrežu nakon jedne od rijetkih akcija za koje smo mogli zaključiti „da nemaju rep, ali barem imaju glavu” .
Propuh u obrani i bezidejnost na suprotnoj strani Perinovića su u 15. prisilili da zove predah, odnosno brojnim rotacijama igrača pokuša spriječiti još veći rezultatski zaostatak. No, kratkotrajni odmor i savjeti nisu pomogli sastavu iz Mocira. Matko Bujas i vanjska linija Adriachema i dalje su bili nerješiva zagonetka za zonu Zadra, dok je visoka i agresivna 6-0 gostiju najzaslužnija što će semafor u sljedećih 10 minuta najčešće pokazivati plus pet za igrače u crvenim dresovima.
Najveću prednost gosti su ostvarili kod 8:14 (26.), nakon kojih smo gledali nešto raspoloženiji i odlučniji Zadar. U završnici poluvremena udarci Mijolovića, Lukežića i Brkljače doveli su domaće do 11:15 i prilike da na veliki odmor odu s izglednijih minus tri, međutim, rezultat se nije mijenjao.
Ritam se umrtvio početkom nastavka, a Kaštela uspjela zadržati stečenu gol razliku. No, od 39. Minute i Pešinog pogotka za 15:18, uzbuđenja nije nedostajalo. Zadar se odjednom probudio: izgledao je kudikamo čvršće u defanzivi (5-1 s Merharom na prednjem), dok mu je nade u preokret ulijevao i nešto raspoloženiji Cota na vratima.
Navijače Zadra podigla su događanja od 40. minute kada su se domaći u dva navrata obranili s dva igrača manje, a Brkljača letom preko suparničkog bloka primakao Zadar na samo gol zaostatka (17:18). Činilo se da će „plavi” sa sedam igrača na parketu konačno stati na kraj dominaciji Adriachema, međutim, do 56. minute čak smo šest puta bili svjedoci reprize istog scenarija i nažalost po domaće – istog epiloga. Zadar je dolazio na 18:19, 19:20, 20:21, 21:22, 22:23 i konačno 23:24, pritom tri puta imao priliku za izjednačenje, ali dva od tri spomenuta pokušaja spriječile su
početničke pogreške. Kaštela su „nudila” barem bod, ali u suparničkim redovima „poklone” su ustrajno odbijali. Kazna je, stoga, stigla u 57. kada se Matko Bujas pobrinuo za 23:25. Gosti su do kraja susreta znali zadržati prednost od dva gola (25:27), dok je presing Zadra bio samo posljednji, očajnički pokušaj.


 ZADAR – KAŠTELA-ADRIACHEM 25:27 (11:15)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 70. Suci: Ivica Mandić (Solin) i Duje Žanko (Sinj).
ZADAR: Bobanović, Klasanović 1, Lukežić 3, Jerak 2, Arbanas, Šeremet, Šimičević, Svorcina, Čirjak, Peša 3, Mijolović 4, Maričić, Brkljača 3, Cota, Humbolt 3, Merhar 6 (5). Trener: Romano Perinović.
KAŠTELA ADRIACHEM: D. Bujas 1, Jajić, Novokmet, Ševo 3, Topić 5, Krokar 4, Musulin, Babić, M. Bujas 7, Bosnić, Jureškin, Jukić, Radnić 3 (2), Družijanić, Vukić, Nenadić 4. Trener: Ante Jureškin.
Sedmerci: Zadar 5 (7); Kaštela Adriachem 2(3).
Isključenja: Zadar 8 minuta; Kaštela Adriachem 14 minuta.




 PERINOVIĆ: KLJUČNO JE BILO PRVO POLUVRIJEME


– U prvih 15-ak, 20 minuta odigrali smo loše u obrani te dopustili Kaštelima da ostvare prednost od četiri, pet golova. Kasnije smo uložili mnogo truda u stizanje rezultata, no pritom i napravili tehničke greške koje su nas koštale bodova. Nismo ostali „hladnih glava”. Na tome ćemo morati poraditi u nastavku Prvenstva. Ključ je upravo u spomenutih 15, 20 minuta u prvom poluvremenu – kazao je Romano Perinović, trener Zadra.