Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grbić: Prostorno planiranje u Ministarstvu graditeljstva razmahat će građevinski lobi

12.02.2012. 23:00
Grbić: Prostorno planiranje u Ministarstvu graditeljstva razmahat će građevinski lobi


Dobro je da je kriza jer se mnogi monstruozni projekti ne mogu izvesti, primjerice kanal na Pagu i “Brijuni rivijera”, redom projekti koje osobno baš ministar Čačić gura. Jednom devastirana i uništena priroda ne može se revitalizirati više nikad, kaže Grbić


Prije nekoliko dana potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na otvorenoj sjednici Vlade predložio je prijedlog zakona o ustroju Agencije za praćenje poslovanja energetskog sektora i svih investicija u taj sektor čija je godišnja vrijednost u rangu 1/3 državnog proračuna. Nakon Čačićevog izlaganja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy žestoko se obrušila na Čačićev prijedlog i iznijela nekoliko primjedbi.
Ona je upozorila da se ovim zakonom preklapaju uloge nove agencije i HERA-e. HERA je samostalna, neovisna i neprofitna javna ustanova koja obavlja regulaciju energetskih djelatnosti u RH.
– Neobičan mi je odnos između nove agencije i Ministarstva gospodarstva. Agencija bi trebala direktno odgovarati Vladi, a ne ministarstvu. Također, nije jasno kome se obraća investitor koji, primjerice, želi ulagati u LNG terminal. Na koji način se određuje uloga agencije? Tu su još neke nedorečene činjenice; smatramo da se prije slanja ovog zakona trebaju razjasniti pitanja odnosa HERA-e i nove agencije.
Zbog njezine primjedbe, premijer Zoran Milanović povukao je s dnevnog reda zakon o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Ipak, pohvalio je zakon i rekao da vjeruje da je osnivanje ove Agencije način da se investicije ubrzaju i da se centralizira odgovornost.
U prijašnjoj, HDZ-ovoj Vladi ovakva situacija ne bi bila moguća iz razloga što su današnja dva ministarstva, na čijim čelima su Holy i Vrdoljak, tada bila jedno – Ministarstvo graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja, na čelu kojeg je bila Marina Matulović-Dropulić.
Za mišljenje o novitetima na polju zaštite okoliša i odvajanju ministarstava upitali smo Atanu Grbić, predsjednicu Eko Zadra.
– Osnivanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode dobar je potez nove Vlade. Prava dobrobit za prirodu je povrat prirode u zaštitu okoliša. I izdvajanje graditeljstva je sigurno dobar potez, međutim, to što je u Ministarstvo graditeljstva otišlo i prostorno planiranje omogućit će razmahivanje građevinskog lobija. To se već događa na primjeru HE Ombla i TE Plomin C.
Obnovljivi izvori energije bi trebali biti pod posebnom državnom agencijom kao što je primjer u mnogim EU zemljama, a ne pod ministarstvom, kaže Grbić koja se dotakla i pitanja postoji li opasnost da će se uz opravdanja da je kriza i da trebamo investicije manje voditi računa o zaštiti okoliša.
Smatramo da se uz novo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode loši projekti neće ostvarivati. Paralelno se događa i razvoj ekološke svijesti pa dugoročno gledano građevinska mafija i ekološki neotesanci sve više će biti pod povećalom javnosti te nagnječeni vrlo dobrim zakonima koje imamo, zaključila je Grbić.


Dobro je da je kriza…




Dobro je da je kriza jer se mnogi monstruozni projekti ne mogu izvesti, primjerice kanal na Pagu i “Brijuni rivijera”, redom projekti koje baš ministar Čačić gura. Jednom devastirana i uništena priroda ne može se revitalizirati više nikad. Priroda je naš najvrjedniji resurs i jednom devastirano – ostaje devastirano. Mi smo dan danas svjedoci slučajevima gdje se izvori pitke vode namjeravaju zatvarati zbog gradnji odlagališta otpada, gdje se kilometri obale betoniraju, gdje se poljoprivredna zemlja namjerava izvlastiti za gradnju “golf” terena, kaže Grbić.