Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tresla se brda, zasjalo sunce

12.02.2012. 23:00
Tresla se brda, zasjalo sunce


Kako kažu u Sinoptičkoj meteorološkoj postaji Zadar, puhala je na udare i olujna bura od 6 do 9 bofora, to jest od 12 do 21 metar u sekundi. Temperature su bile od -6 do 2 Celzijeva stupnja, a količine snijega su nemjerljive. Bio je to suh snijeg koji je došao s vjetrom i nije se primio za tlo


Prošli vikend meteorolozi su upozoravali na snijeg, a mi smo se pomalo oglušili. Misleći da će pasti tek nekoliko pahulja, u prvi mah ni gradske službe, a ni građani nisu bili spremni na nevrijeme, buru i snijeg. U usporedbi s našim uobičajenim vremenskim prilikama, izgledalo je to zaista kao da se sa sibirskom frontom, u Dalmaciju preselio sam Sibir – bura nosi snijeg, kolaps u prometu, zatvorena autocesta, otkazane autobusne linije, vlak zapeo u snijegu…
No ceste su već pomalo očišćene, nakon njih i pločnici, a građani su shvatili da i sami mogu uzeti lopatu u ruke i za razliku od nekih drugih dalmatinskih gradova, može se reći da je Zadar dobro funkcionirao.
Bura i Zadru pokazala zube
Smirilo se sve na dan, dva, no prognoza je najavljivala novi snijeg i orkansku buru. Ovaj put ne samo da smo poslušali prognozu, nego smo kupili gotovo sve moguće lopate u gradu, lance za automobilske gume i sol za posipanje, a na apel Državne uprave za zaštitu i spašavanje potrčali u spizu i opskrbili se kao da stiže Noin potop. U gotovo svim dućanima je nestalo kvasca jer smo mislili da ćemo biti kruha gladni ako ga sami kod kuće ne ispečemo.
Tresla se brda, pokazalo se sunce. Iako je bilo najavljeno da će snijeg padati od petka poslijepodne sve do nedjelje, zasnježilo je nekoliko puta u subotu i to nešto ozbiljnije tek navečer. Doduše, bura koja je još jednom zatvorila autocestu i izbacila ribu na kopno, svoju snagu je pokazala i u samom Zadru.
Kako kažu u Sinoptičkoj meteorološkoj postaji Zadar, puhala je na udare i olujna bura od 6 do 9 bofora, to jest od 12 do 21 metar u sekundi. Temperature su bile od -6 do 2 Celzijeva stupnja, a količine snijega su nemjerljive. Bio je to suh snijeg koji je došao s vjetrom i nije se primio za tlo.
Prema Državno-hidrometeorološkom zavodu, ovaj tjedan se na području Zadra više ne očekuje snijeg, danas je na redu sunce s mogućim temperaturama od -5 do 1 stupanj i umjerenom do jakom burom. Temperature će biti slične i sljedećih dana, u srijedu će okrenuti na zapadni vjetar, a zatopljenje se očekuje u subotu temperaturom do 10 Celzijevih stupnjeva kada će zapuhati i blago jugo.
Kako doznajemo iz Operativno-komunikacijskog centra PU zadarske i Javne vatrogasne postaje Zadar, olujna bura nije stvarala veće probleme u Zadru. Vatrogasci su intervenirali kada je bura srušila nekoliko stabala. Razbila je i poneki prozor, u Ulici Dalmatinskog sabora visila je metalna konstrukcija, a opet je na udaru bila i nesretna ograda oko gradilišta na Poljani Šime Budinića koja se još jednom srušila pod naletom bure.
Iako su pale male količine snijega, ralice i posipači tvrtke Franto dežurali su ovog vikenda.
Bez struje tri gradska otoka
Kako kaže Tomislav Škara iz građevinske tvrtke Franto, koju je Grad Zadar angažirao za održavanje lokalnih prometnica, nije bilo snijega, ali je zbog niskih temperatura postojala mogućnost smrzavanja prometnica.
– Radilo se cijelu noć u petak i subotu, na terenu su bila tri posipača i desetak radnika. Sve smo posuli solju i tucanikom i može se reći da smo time spriječili smrzavanje i da su sve prometnice bile prohodne. Nadam se da je ovo kraj hladnog vala, a ako bude potrebe, radit će se još, rekao je Škara.
Iako je zbog hladnoće bila povećana potrošnja električne energije, problemi su nastajali zbog bure, posolice, srušenih vodiča i izgorenih stupova, a ne zbog preopterećenja sustava. Zapravo, najmanji su problemi bili u samom Zadru, uglavnom se radilo o manjim kvarovima zbog izgaranja osigurača.
Ipak, u ostatku županije, mnogi su ovih dana ostajali bez struje.
Kako kaže dežurni dispečer u zadarskoj Elektri, cijeli Pag je bio bez struje od petka navečer do subote u 16.30 sati.
– Zbog posolice je došlo do problema na postrojenju. U međuvremenu se pokušavalo priključiti pa su mještani u dva navrata na 10 minuta imali struje. Tek kada se bura smirila i kada su vatrogasci oprali sol, uspjelo se priključiti, kazali su u Elektri.
Stupovi su izgarali na području Vrsi, Visočana, Slivnice i Islama Latinskog, a u subotu su do večeri bez struje bila i mjesta od Starigrada do Svete Marije Magdalene. U Medviđi, Jasenicama, Kruševu i Golubiću pali su vodiči na zemlju.
Zbog kvara na postrojenju na Lošinju preko kojeg struju dobivaju Silba, Premuda i Olib, ta tri otoka su u subotu navečer ostala bez struje, a kroz nedjeljno jutro su dobili alternativno privremeno napajanje. Zbog izgorenog stupa jučer su bez struje bili mještani Dragova, Brbinja i Savra na Dugom otoku.
Ovaj put je Zadar bolje prošao. U većem dijelu Hrvatske bili su proglašeni zimski uvjeti, u subotu nisu vozili ni autobusi prema Dalmaciji, no jučer je polako počelo smirivanje.