Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

(Ne) ide im na ruku desnica

12.02.2014. 23:00


Ni crveno, ni plavo – poručio je Savez za Hrvatsku, devet manjih desno orijentiranih stranaka, no koja je baš njihova boja, ne rekoše još jasno ni Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a, ni Milan Kujundžić, bivši HDZ-ovac, sada u Savezu i Hrvatskoj zori okrenut novim „svitanjima”.
Naime, spomenuta dvojica, kao ni predstavnici HSP-a i HRAST-a poznatiji široj javnosti od onih koji vode Akciju za bolju Hrvatsku, Autohtonu hrvatsku seljačku stranku, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavjet za bolju Hrvatsku, Obiteljsku stranku, nemaju, čini se, važnijeg programa od krađe birača HDZ-u, te se tako, a da im to nije ni na kraj pameti, staviše u službu vladajućih uzimajući „na zub” šefa najjače oporbene stranke Karamarka.
Premijer Milanović može na miru obilaziti poplavljena područja ili skoknuti do Mostara smiriti strasti prijetećeg nasilja u BiH, a rasplamsati, kako reče, strasti za europski put. Trenutačno se ne mora baviti Karamarkom, a ni on njime, već Savezom za Hrvatsku. Pala je čak i Karamarkova pohvala premijeru jer je kako reče, dobro osjetio kako treba otići u Mostar. Umjesto SDP-a, HDZ će na muke stavljati upravo Savez za Hrvatsku i to toliko da je već na prvog čovjeka te stranke zazivan DORH i USKOK. Začuđeni Karamarko će se javno zapitati ne bi li taj Savez trebao kritizirati Vladu, a ne njega. No, to je ipak retoričko pitanje jer zna Karamarko kako pred europske izbore ovom Savezu treba dio njegovih birača.
Zna on i da je retorika HDSSB-a koji se nametnuo kao svojevrstan predvodnik tog Saveza, teža i drugačija od one SDP-ove te će mu, bez obzira na upitnu snagu ove koalicije na desnici, zasigurno prilično smetati i oduzimati vrijeme koje je trebalo biti posvećeno kritici vladajućih. Premda bi bilo pretenciozno i od samog Saveza da sebe prozove nekim trećim putem koji bi neutralizirao dugovječnu polarizaciju na hrvatskoj političkoj sceni, ostaje činjenica kako će on, ako u njemu ubrzo ne izbije svađa, moći mrsiti račune HDZ-u.
No, od tog „koalicijskog masla”, više bi SDP mogao „omastiti brk” jer bi konstantno napadanje HDZ-a više koristilo SDP-u, nego što bi Savezu priskrbilo značajan broj glasova. Tako se i događa paradoks da bi, ukoliko Savez nastavi isključivo i najviše u antihadezeovskom tonu, desnica radila za ljevicu. Umjesto pojave nekih jasno artikuliranih stranačkih programa koji bi se doista mogli zvati trećim putem za sada se tek može govoriti o strankama „smetalicama” onih velikih koje se, pak, ne daju lako smesti, a kamoli pomesti.
Ni sam Savez za Hrvatsku nema međusobne čvršće poveznice osim želje da pridobije dio biračkog tijela na koje cilja i HDZ, a ukoliko to ne uspije upravo bi njega mogla dohvatiti politička metla. Poznato je koliko je teško funkcionirati u velikim koalicijama jer se teško uspostavlja ravnoteža unutar takvih saveza pa će i u trenutačno grlatoj grupi biti teško prevladati i progutati neospornu dominaciju HDSSB-a. Iako je dr. Kujundžić istaknuo kako se u osnivanje Saveza nije išlo napamet već se ispitivao politički teren teško je vjerovati u njegov značajniji politički kapacitet.
No, Savez je sada tu i s obzirom na postojeće nezadovoljstvo u zemlji, može se tek nadati kako će revolt birača rasti do te mjere da više neće olako dati glas ni onima koji su bili prije, ni ovima koji su sada na vlasti.
Ipak, dok se bolje ne razbistre politički tokovi, SDP-u će ići na ruku – desnica!