Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Crvenkapica obećala kako će grad obući u zlato i dijamante!

12.02.2017. 23:00
Crvenkapica obećala kako će grad obući u zlato i dijamante!


Udruženim snagama Grada Biograda na Moru, gradske Turističke zajednice i Karnevalske udruge Tome Krnjeval maškare su ovladale kraljevskim gradom u srcu Dalmacije.
Biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer predao je ključ grada u ruke Crvenkapice Ines Miloš, meštrovice biogradskog karnevala, 16- dnevna maškarana vladavina je započela.
– Maškarana vlast potrajat će sve do pokladnog utorka, 28. veljače, obznanila je Crvenkapica Ines, predsjednica Karnevalske udruge Tome Krnjeval, obećavši pritom kako će grad obući u zlato i dijamante, i svi će građani biti sretni i zadovoljni.
Program je započeo okupljanjem maškaranih skupina kod Osnovne škole Biograd na Moru. Potom je šarena povorka krenula prema jugu, preko rive i điradom po Poluotoku sve do Narodnog trga zvanog Trga Brce, u staru jezgru Biograda na Moru, gdje je bilo predstavljanje grupa.
Nakon svečane primopredaje gradskih ključeva, uz brzi glazbeni ritam Biogradske mažoretkinje stupile su na pozornicu. Jedne maskirane u Pipi Duge Čarape, druge u klaunove, treće u Crvenkapice. Maškarani mažoret ples bio je spektakularan.
Iz Dječjeg vrtića Biograd predstavili su se Indijanci i Eskimi, a potom i Strašila. I njihove tete odgojiteljice također su bile maskirane, dok su nemaskirani roditelji slikali i snimali svaki trenutak.
 Mališanima iz biogradskog vrtića pridružili su se njihovi vršnjaci iz Dječjeg vrtića Cvit iz susjednih Sv. Filip i Jakova i Turnja te potom i učenici nižih razreda biogradske škole. Bio je to koloplet sreće i veselja.
Uz najmlađe skupine predstavili su se i gosti, koji su doputovali iz Župe Dubrovačke, Nina, Vira, Brista, Brača i čak dvije grupe iz susjedne Slovenije (Šoštanj, Markovec).
Ogrnuti ovčjim kožama i opremljeni velikim zvonima u dnu leđa, zvončari su otjerali zle duhove zime kako bi u centru Dalmacije potakli neki novi proljetni ciklus i masovni dolazak turista.
Odrasle maškarane grupe u bogatim, raznovrsnim, kostimima zaplesali su bečki valcer, can can, tirolski i latinoamerički ples, te su se provozali “vlakom smrti”. Plesom su se predstavili i faraoni, kokoši i domaćini sa svojim maskama.
Bogati zabavni program i druženje s gostima koji su u Biograd na Moru pristigli iz svih krajeva, nastavio se kod Renea kroz maskenbal do dugo u noć.