Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Korak po korak do olimpijskog kompleksa

12.02.2017. 23:00
Korak po korak do olimpijskog kompleksa


Prioritet u cjelokupnom djelovanju SC Višnjik sad je dovršetak zahvata koji je nedavno počeo – obnova atletske staze i otvorenih terena, te rekonstrukcija javne rasvjete. Po završetku tih radova i predavanja objekta na uporabu sportašima i rekreativcima iz klubova, udruga i saveza, moći će se početi provoditi aktivnosti glede budućih zahvata u cjelini SC Višnjik. Jedna od njih će biti i izmjene Detaljnog plana uređenja SRC Višnjik.
– Postojeći DPU SRC Višnjik napravio je naš proslavljeni arhitekt, akademik Nikola Bašić. Zadržao bi se njegov osnovni koncept, ali bi se nadopunio aquaparkom. Provest će se široka javna rasprava jer bismo u konačnici tim projektom zaokružili vodene sportove, rekao nam je direktor Višnjika Denis Karlović.
Zatvoreni 33-metarski bazen na Višnjiku, potvrđuje Karlović, već sad je prekapacitiran. U prosjeku ga dnevno koristi 650 građana Zadra, rekreativaca i sportaša iz nekoliko udruga i saveza. U idejnom planu SC Višnjik je da uz zatvoreni ‘izraste’ olimpijski bazen dug 50 metara s manjim bazenom za skokove u vodu i desetmetarskim tornjem, uz pripadajuće bazenčiće.
Osnovnim projektom predviđeno je i grijanje vanjskih bazena što omogućuju već postojeći priključci na zatvorenom bazenu. Široka i stručna rasprava dat će odgovor hoće li se i 50 metarski bazen koristiti i zimi, tj. hoće li biti natkriven balonom ili nekim drugim montažnim sustavom. Uglavnom, sportaši bi u otvoreni bazen mogli ući već u travnju, a završiti sezonu sredinom listopada što bi značajno uštedjelo na energentima i održavanju. U sportskom smislu to bi bila značajna nadogradnja za plivanje i za skokove u vodu čime bi se stvorili vrhunski uvjeti za kvalitetniji natjecateljski iskorak. Plivačka natjecanja se ljeti održavaju u 50 metarskim otvorenim bazenima, a zimi u 25 metarskim bazenima. U zatvorenom bazenu postoji toranj, ali visine samo 5 metara. Dogradnjom kompeksa bazena Zadar će steći uvjete za organiziranje velikih natjecanja, npr. europskog prvenstva u vaterpolu ili jedne od utrka Svjetskog kupa u plivanju. Ljeti možda i nekih većih plivačkih i skakačkih natjecanja.
Namjeri gradnje otvorenih bazena ide u prilog činjenica da za Grad Zadar ove godine istječu krediti za izgradnju Višnjika, a dio kredita koji se odnosi na ŠRC Višnjik, istječe sljedeće godine.