Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Akrobacije papirnatih aviona zaludile Zadrane

Autor: Irena Jurjević

12.03.2009. 23:00
Akrobacije papirnatih aviona zaludile Zadrane

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uz Osjek, Rijeku i Split i Zadar je postao domaćin kvalifikacija za natjecanje “Red Bull Paper Wings 2009.”. Na natjecanju u Arsenalu nije nedostajalo akrobacija u sklopu kojih su papirnati avioni znali završiti na balkonu, ali i na šanku Arsenalu.
Osim onih neuspješnih, bilo je i dosta onih koji su sa svojim papirnatim ljubimcima napravili sve što se od njih tražilo.
Natjecanje je održano u tri kategorije: duljini preleta, trajanju leta te akrobacijama gdje se ocjenjivala kreativnost te stil kojim papirnati avion para zrakom. Iz svake kategorije izabrana su tri najbolja predstavnika koja će otići na finalno nacionalno natjecanje koje se 28. ožujka održava u Splitu. S finalnog hrvatskog natjecanja najbolji imaju mogućnost odlaska na završnicu svjetskog prvenstva u travnju. Nacionalna natjecanja održavaju su u 85 zemalja diljem svijeta, a kako bi sudjelovali, natjecateljima je potreban samo jedan komad papira.
Usprkos skromnim sredstvima, Zadrani su se itekako potrudili u izradi svojih primjeraka. U Arsenalu su tako u petak navečer avioni letjeli i preko dvadeset i šest metara, ali duže od šest sekundi. Nije nedostajalo mašte ni u izgledu papirnatih letjelica, pa je tako više ili manje uspješno na zadarskom natjecanju poletio i jedan primjerak Enterprisea iz Zvjezdanih staza, a u kategoriji najduljeg preleta natjecao se i jedan labud. Doduše, ne previše uspješno.
U kategorijama naduljeg trajanja leta i najveće duljine preleta bila su zabranjena pomoćna sredstva i pomagala, dok je u kategoriji “akrobacije” inženjerima-amaterima bilo dozvoljeno korištenje škara, ljepila i drugih materijala.
Na zadarsko natjecanje “Red Bull Paper Wings 2009.” prijavilo se više od 160 natjecatelja, što je do sada najveći broj prijavljenih u Hrvatskoj. Dosada su već održana tri natjecanja, a do finalnog nacionalnog natjecanja preostaju još samo jedne kvalifikacije, i to one u Zagrebu.